NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Én ezt nem támogatnám, mert szegényebb lenne az életünk Arató képviselő úr bekiabálásai nélkül. Tehát 600 milliárd forintot kivontak az egészségügyből az önök kormányzása idején. 600 milliárd forintot vontak ki! Kórházakat zártak be. László Imre és Komáromi Zoltán közös javaslata már a mostani kormányzás idején is az volt, hogy 45 százalékkal kellene csökkenteni a kórházak számát. Szó szerinti idézet László Imrétől, az önök polgármesterétől és korábbi egészségpolitikusától: Magyarországon a jelen tudomásom szerint 164 fekvőbeteg-gyógyintézet van. Ez nagyon sok, ez indokolatlanul sok. 90-100 kórház nagy biztonsággal, magas szakmai színvonalon el tudja látni az országot. Ez pont 45 százalékos csökkenés, tisztelt képviselőtársam. Ezért mondtam a 45-öt.

Ön a vizitdíj egyik nagy szószólója volt. Ön petíciót indított a vizitdíj megtartására, és azt nyilatkozta, hogy a vizitdíjjal nőnek a háziorvosok bevételei, úgyhogy meg kell tartani. A törvényjavaslatban mi az állam finanszírozását bővítjük a háziorvosok felé, és növeljük a háziorvosoknak juttatandó forrásokat. Önök ezt az emberekkel akarták megfizettetni zsebből. Gyurcsány Ferenc is mondta, hogy ez egy semmiség, csak politikailag fontos, de minden embernek csak egy semmiség, hogy kifizeti a vizitdíjat. 130 milliárd forintos adósságot hagytak a kórházaknál, és 16 ezer aktív ágyat számoltak fel. 6 ezer egészségügyi dolgozót bocsátottak el, és az orvosok bére 2003 és 2010 között mindössze 29 százalékkal nőtt. 2003 és 2010 között 29 százalékkal nőtt, miközben ebben az időszakban  nem fogják kitalálni, Mellár professzor úr szokta mindig azt kérdezni, hogy reálértéken mennyi  42 százalék volt az infláció. Hét év alatt 42 százalék volt az infláció, és 29 százalékkal emelték az orvosok bérét. Tehát kimondható, hogy az önök ideje alatt az orvosok bére reálértéken csökkent.

Emlékezhetünk rá, hogy önök bevezették a vizitdíjat, bevezették a kórházi napidíjat, fizetőssé próbálták tenni az egészségügyet, amit csak a magyar emberek széles körű összefogása és egy népszavazás tudott megakadályozni. Bezárták a svábjegyi gyerekkórházat, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, a Szabolcs Utcai Kórházat és a Schöpf-Merei Kórházat is, tisztelt képviselőtársaim. Folyamatosan vonták ki a forrásokat az egészségügyből.

Ezzel ellentétben 2010 óta 91 vidéki kórház felújítása történt meg. Sokat ezek közül önök bezárnának, de azok a kórházak megújultak. 54 rendelőintézet és 107 mentőállomás felújítása valósult meg. 23 új rendelő épült, és 34 új mentőállomás épült az elmúlt 12 évben. 13,4 milliárd forintból 15 kórház, 17 nővérszálló felújításáról vagy új szálló építéséről döntöttünk korábban. 8 már el is készült: Miskolcon, Zalaegerszegen, Győrben, Székesfehérvárott és Gyulán, s még több helyszínen is. 9 helyszínen ez folyamatban van: Egerben, Szombathelyen, Kecskeméten, Orosházán, Nyíregyházán, Tatabányán, Jászberényben, Veszprémben és Kaposvárott. Ma Magyarországon közel 22 ezerrel több egészségügyi szakdolgozó dolgozik, mint egy évtizeddel korábban. 2010-ben a számuk kevesebb mint 86 ezer volt, ma pedig több mint 107 ezer. Ez azt jelenti, hogy egynegyedével, 25 százalékkal nőtt az egészségügyi szakdolgozók száma egy évtized alatt. Köszönet nekik a munkájukért.

Több mint 72 százalékos szakdolgozóibér-emelés valósult meg, és azon dolgozunk, hogy a szakdolgozóibér-emelés tovább folytatódjon. Államtitkár úr már ismertette a célszámokat, hogy milyen orvos/szakdolgozó bérarányt kell elérnünk, és milyen célokat tűzünk ki magunk elé. 2010 óta több mint ezer mentőautó cseréjére került sor. A 2019-2020-as évek során 254 gépkocsit cseréltek le közel 10 milliárd forint értékben, s a gépkocsik felszereltsége a kor legmagasabb színvonalát képviseli. Tudják, hogy 2009-ben hány új mentőautó került beszerzésre? Nulla. Tehát eltelt olyan év, hogy egyetlenegy új mentőautót sem állítottak szolgálatba, egyetlenegy új mentőautót sem vettek. Ez szintén az önök kormányzásához kötődik, tisztelt képviselőtársaim.

(17.40)

Tehát amikor a mai vita során egy Gyurcsány-párti felszólalást meghallgatunk bármikor, akkor ebben a keretben értelmezzük, és ebben a keretben próbáljuk megnézni, hogy mit is mondanak, hogy a cselekedeteik elválnake a tetteiktől. Például próbáltam, és minden Google-tehetségemet összeszedtem ahhoz, hogy megkeressem azt, hogy Komáromi képviselő úr kritizáltae a Gyurcsány-kormány egészségpolitikáját akkor. Képzeljék el, nem! Képzeljék el, nem kritizálta! (Dr. Komáromi Zoltán: Nem politizáltam!) Tehát akkor, amikor szétverték az egészségügyet, aktív ágyakat szüntettek meg, szakdolgozókat rúgtak ki, és elvettek tőlük egyhavi bért, vagy éppen amikor nem szereztek be egy darab mentőgépkocsit sem, akkor valamiért nem jutott eszébe a képviselő úrnak, hogy az egészségügyi politikát kritizálja.

Ha már a háziorvosoknál tartunk: egy háziorvosi praxis bevétele a kormányzásunk kezdetén 867 ezer forint volt; ez most 2 millió 900 ezer forint; akkor egy kezdő orvos bruttó alapbére 129 ezer forint volt, most 619 ezer forint. Nem velünk van vitájuk, a valósággal van vitájuk, tisztelt képviselőtársaim! Nem nekem kell itt önöket győzködnöm, mert a valóság meg kell hogy győzze önöket. Tehát hogyha a számok alapján szeretnénk egy értelmes vitát lefolytatni az egészségügyi törvényről a tények alapján, akkor az a helyzet, hogy nem tagadhatják el azokat az eredményeket és azokat a tényeket, amik az elmúlt 12 évben ebben az országban történtek.

2023-ban, a jövő évben 2670 milliárd forint fog az egészségügy rendelkezésére állni, ez több mint 1470 milliárd forinttal magasabb összeg, mint a baloldali kormány által benyújtott utolsó, 2010-es költségvetésben. És mondhatják, hogy akkor válság volt  most is válság van! Covid után vagyunk, háború van, szankciós infláció van, gazdasági válság van, energiaválság van. Mi ebben az időszakban növeljük az egészségügyre szánt forrásokat, önök pedig első lépésként onnan vettek el forrásokat.

S az orvosbéremelés már említett számai, a harmadik ütem nem egészen másfél hónap múlva, 2023. január 1-jétől következik be. Ez az orvosbéremelési program egy történelmi béremelési program; azt gondolom, hogy egy olyan eredmény, amire az egész országunk büszke lehet, és ezáltal az államtitkár úr beszámolója szerint is meg fogják előzni a fizetési rangsorban a mindenki által irigyelt, bár kemény munkát végző légiirányítókat. 2010-hez képest ma 7300 orvossal van több a magyar egészségügyben, az újonnan diplomázó orvosok száma is a duplájára nőtt.

Végezetül azt szeretném mondani, hogy szeretném egyrészt megköszönni az egészségügyi államtitkárság munkáját, a kollégák munkáját, akik dolgoztak ezen a jogszabályon, akik részt vettek a szakmai egyeztetéseken; államtitkár úrnak, hogy ezeket az új irányokat képviselte, aztán jogszabályba is tudta ezt önteni és idehozta elénk. Amiket elmondtam a baloldalról és a baloldal politikájáról  a Jobbiktól a DK-n keresztül a Momentumról és mindenki másról , arra kérem önöket, hogy amikor hallgatják majd ma a felszólalásaikat, akkor ebben a keretben értelmezzék: ők szétverték az egészségügyet, mi pedig megújítjuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage