NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hát hogyne figyelnék! Pont egyeztettünk is a képviselő asszonnyal. (Dr. Selmeczi Gabriella: Pontosan!) Képviselő úr, pont az történt, amit ön kért: egy hét volt a törvény átnézésére, egy hét, és utána, egy héttel később összehívta a miniszter úr a kilencpárti egyeztetést. Tehát amire ön azt mondja, hogy nem volt rá egy hetük se, egy napjuk van rá, nem igaz. Egy hetük volt átnézni a törvényt, pont azért. Ha múlt szerdára hívja össze a miniszter úr ezt az egyeztetést, akkor ön azt mondja, szerintem joggal: még csak tegnap nyújtották be a törvényt, hogy lett volna időnk átnézni és véleményt formálni egy nap alatt? (Dr. Komáromi Zoltán közbeszól.) Pontosan az történt, ami szerintem helyes.

(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Lukács képviselő úrnak vagy frakcióvezető úrnak szeretnék jelezni egy dolgot. Hosszú-hosszú hetek óta itt van ez a téma az Országgyűlés előtt, hogy minek kell önálló minisztérium, és minek nem. Szerintem zárjuk le ezt a vitát egyszer és mindenkorra, mert ahogy ön is elmondta, ez a kormányfő kormányalakítási joga, hogy milyen tárcákat kér fel. De hogy önmagában az önálló minisztérium garanciae valamire? Gyurcsányék alatt volt Munkaügyi Minisztérium, és volt 12 százalékos munkanélküliség. Gyurcsányék alatt volt Egészségügyi Minisztérium, és elbocsátottak 6 ezer egészségügyi dolgozót. Gyurcsányék alatt volt önálló Oktatási Minisztérium, és 15 ezer tanárt bocsátottak el. Tehát garancia az valamire, hogy van önálló minisztérium? Mert szerintem nem. Most is az árnyékkormányban vannak mindenféle árnyékminiszterek, aztán még mindig az ország ellen dolgoznak. Tehát ez a kérdésem.

Ez szerintem egy ilyen jól hangzó politikai pamflet, hogy valaminek legyene önálló minisztériuma. A lényeg például itt van előttünk szakmai javaslatokban, például ott van támogatási programokban, például ott van, hogy növekszike az arra a keretre szánt költségvetési összeg, növekszike az oktatásra, növekszike az egészségügyre, növekszike a munkahelyteremtésre szánt költségvetési összeg, és ezekben pozitív mérlegeket tudunk felmutatni, és eredményeket tudunk felmutatni. Nem attól jó egy terület, hogy vane önálló tárca, vagy nem, ott a rossz példa, hanem egy területet egy ilyen rendszerben is lehet működtetni, hogyha a költségvetési források nőnek, a területen pedig eredmények vannak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage