DR. GURMAI ZITA (MSZP): Tisztelt Ház! Amikor az egészségről beszélünk, nem feledkezhetünk meg a legkisebbekről, a gyermekekről. Pontosan tudjuk, hogy mennyire utálják a kórházat, és hogy milyen nehéz olyan orvosokat találni, akik valóban értik a gyermekek nyelvét. Engedjék meg, hogy most egy kicsit láttassam, hogy hogy is van ez!

Mondóka a kézmosáshoz: „Evés előtt kezet mosok, / beteg lenni nem akarok, / mert ki piszkos kézzel eszik, / bizony hamar megbetegszik. / Evés előtt kézmosás egészséges jó szokás!” (Derültség, közbeszólások a kormánypártok soraiban.)

Demény Ottónak van egy kiváló verse, a Doktor bácsi, de nekem dr. Gyarmati Andrea jut eszembe, aki hosszú éveken keresztül látta el a gyermekeimet. „Kérek egy kanalat, / mondja szépen: ÁÁÁ, / a lázmérőt bedugjuk a hóna alá. / Maga kérem nagybeteg, / biztos megint beevett. / Öblögessen, borogasson, / (Derültség a kormánypártok soraiban.) bújjon a dunyhába, / ha reggelig nem köhög, / mehet óvodába.”

Fecske Csaba: Hapci: „És jött a nátha / És azt mondták: hátha / (Folyamatos derültség a kormánypártok soraiban.) És azt mondták: talán / És azt mondták: lehet / Ez egy gonosz bacilus! / Mást mit tehetnénk most / Hívassunk orvost! / És futott a doktor / Egyszer és sokszor / És tablettát nyeltem / És cseppeket nyeltem / És nézték a torkom / És nézték a nyelvem / Hogy talán hogy hátha / Előkerül a nátha!”

És zárásképpen Várfalvi Emőke: Vitaminbomba (Derültség.): „Van egy titkom. / Megsúgjam? / Citrom! / Teába rejtve, / a gyomromba ejtem, / s bumm, / robban a bomba, / ezer goromba / baci dől romba. / Viszlát takony!” (Derültség.  Taps.  Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Ez volt eddig a legjobb!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage