NACSA LŐRINC (KDNP): Sajnálom, ha csalódást okozok a tisztelt elnök úrnak, pedig ez nem áll szándékomban. Ugyanakkor azt Gurmai Zita képviselő asszony érdemére meg kell jegyeznem, hogy arról az oldalról ez volt idáig a legjobb felszólalás, ez egészen biztos. (Derültség, közbeszólások és taps a kormánypártok soraiból.) Pedig Kunhalmi Ágnes is próbálkozott, Varga Zoltán aztán nagyon próbálkozott, ugye, fölfestett egy ilyen végnapi képet, mindennek vége, minden tönkrement, szakadékba zuhan az egészségügy, az orvosok nem tudják ellátni a munkájukat, az ápolók rosszul látják el a munkájukat; mindenkit szidott, mindenkire elmondta (Varga Zoltán közbeszól.), hogy minden tönkrement.

Ugye, a képviselő úr meg azt mondta, hogy nem tudom, milyen gépeink vannak. Nekem például mosógépem van otthon, nem tudom, milyen gépekről beszélt a képviselő úr (Varga Zoltán: Repülőgépről!), hogy van ilyen gépünk meg olyan gépünk, nekem van otthon mosógépem, ezt nem szégyellem. (Arató Gergely: Örülünk, hogy van mosógéped!  Közbeszólások az ellenzék soraiból: Lélegeztetőgép!)

De hát, a képviselő úr mondta, hogy a gazdag emberek mit engedhetnek meg. Az Apró-villáról keveset beszélt a képviselő úr (Közbeszólás az ellenzék soraiból.), de akkor gyorsan felsorolom, tisztelt képviselő úr, ez egy ilyen tippjáték, A- és B-válasz, az A, hogy a mi kormányunk alatt történt ez, B, hogy az önök kormánya alatt. Az OECD adatai szerint az egy főre jutó egészségügyi kiadások reálértéken 2003 és 2009 között egyedül Magyarországon csökkentek  tény. Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt 600 milliárd forintot vettek el az egészségügytől  tény. Kórházakat zártak be, 130 milliárdos adósságot hagytak a kórházaknál, és privatizáció, 16 ezer aktív ágyat számoltak fel  tény. 6 ezer egészségügyi dolgozót bocsátottak el  tény. Az orvosok bére 2003 és ’10 között összesen 29 százalékot nőtt, miközben ezen időszak alatt 42 százalékos infláció volt, azaz a bérek reálértéken jelentősen csökkentek  tény. Bevezették a vizitdíjat és bevezették a kórházi napidíjat is  tény.

Képviselő úr, kerestem az ön felszólalásait, kerestem az ön sajtónyilatkozatait, hogy mennyire rosszul csinálta a Gyurcsány-kormány az egészségügyet, hogy verték szét, hogy privatizálták a kisvárosok kórházait, és hogyan zárták be a veszteséges ágyakat  nem találtam, mert ezt csak mi tettük meg, ön akkor sem mondott igazat, és most sem. (Taps a kormánypártok soraiban.  Arató Gergely: Jobb lett volna egy gyerekvers! Neked! Nekünk mindegy!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage