Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én üdvözlöm az ilyen tüzes hangulatot. Az a kérésem képviselőtársamhoz, hogy tartsa meg ezt a jó szokását, és amit most elmondok, arra is nyomjon majd egy gombot, vagy bármely kollégája, és reagáljon, kérem. Merthogy ma volt a Házban egy zárszámadási vita (Dr. Zsigmond Barna Pál: Ez az egészségügy!), és mi azért szembesítjük önöket az elhangzott tényekkel, számokkal, mert  értem, hogy bele akar magyarázni, de kérem, hogy hallgassa végig az én mondandómat is, és utána nyomjon gombot  a zárszámadási vitán a költségvetés megvalósulásáról beszélünk, és ez alapján az derült ki, hogy az előző évben minden röhögcsélés ellenére önök 0,4 százalékkal többet fordítottak egészségügyre, mint a korábbi évben, a bökkenő az, hogy az infláció a két időpont között 5 százalék fölött volt. Tehát reálértéken csökkentették az egészségügyi ráfordítást. És ami még durvább, tették ezt párhuzamosan azzal, hogy magánegészségügyi intézmények számára vissza nem térítendő támogatásokat biztosítottak.

(23.10)

Kérem, ezt magyarázza meg nekem, hogy áll össze, hogy nincs pénz, nincs elég költségvetési mozgástér még fenntartani sem az egészségügy támogatását, de azért furcsa körökön keresztül önökhöz köthető magánintézmények számára, képviselőtársam, vissza nem térítendő támogatást szavatolnak az építkezéshez, beruházáshoz. Ha ezt meg tudja magyarázni, onnantól vitaképes az összes személyeskedő jellegű kirohanása. A helyzet az, hogy ezt azért szegezzük önöknek, mert önök képviselik Magyarország Kormányát, ha úgy tetszik, akkor önöknél van a költségvetési vagy kasszakulcs, tehát ezekkel a számokkal önöknek el kell számolniuk.

Én nagyon tisztelem a harci tüzet, bennem is sokszor van, nagyon jó, ha ebből termékeny gondolatok születnek (Dr. Zsigmond Barna Pál: Egyetértünk!), de ezt a két számot és ezek összevetését, relációját önöknek meg kell magyarázniuk; azt, hogy reálértéken nem tudják a ráfordítást növelni. Egy elöregedő társadalomban ráadásul az egy személyre jutó ráfordításnak is növekednie kéne, ez teljesen logikus, és ezenközben még a magánberuházásokat finanszírozzák, támogatják. Ez minden, csak nem nemzeti érdekképviselet. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage