SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Végül is pont jókor kaptam szót, mert egészen elképesztő volt képviselőtársam felszólalása. Én nem tudom, hogy önök melyik törvényt olvassák, vagy melyik mozit nézik, de azt hiszem, hogy nem a valóságbolygón járnak egészen egyszerűen. Ugye, gyakorlatilag ma Magyarországon nagyon tragikus helyzetben van az egészségügy, és az, hogy ön azt mondja, hogy önök az állami ellátást akarják erősíteni, ez nem igaz. Önök gyakorlatilag a fizetős magánellátásba taszítják a betegeket, egyébként szerintem azzal a jól megfontolt szándékkal, hogy az önök  hogy mondjam?  haverjai között egy csomóan vannak, akik a magánegészségügyben érdekeltek, és nyilván bizniszszempontból ez nekik jól fog jönni, hogy a kétségbeesett emberek, akik egyébként nem találnak maguknak megfelelő szakorvost, bőrgyógyászt, szülészt, aki megteheti, nyilván kénytelen a magánellátásba átmenni. Ez az, amit az önök egészségügyi reformja a továbbiakban is eredményez.

Egyébként konkrétan a szabad orvosválasztás lehetőségeinek a korlátozása kapcsán akartam azt elmondani, hogy egy ideális világban ennek még akár értelme is lehetne, de szeretném arra felhívni a figyelmüket, hogy ma Magyarországon nagyon erős szakorvoshiány van. Egyébként, ha már a szülészetet említettem, tudom, hogy a szentesi szülészet is téma volt ma már, ugye, ott is félnek a bezárástól, nagyon sok szülészet zárt már be Magyarországon azért, mert nincsen elég orvos, vagy mondjuk, egy szakrendelőben nem lehet bőrgyógyászt sem találni, és gyakorlatilag nincs bizalom az egészségügyben, nincs már bizalom az orvosokban, és ezért ragaszkodnának az emberek nagyon is ahhoz, hogy legalább a szabad orvosválasztásuk meglegyen.

Egyébként javasolnám önöknek, nem tudom, ismerike a „Másállapotot a szülészetben!” nevű civil szervezetet és Facebook-oldalt, ott nagyon sok olyan történetet lehet olvasni a magyar egészségügyről, különösen a szülészeti ellátásról, ami, azt hiszem, hogy önöknek, államtitkár úr és fideszes képviselő urak, nagyon nagy tanulsággal szolgálna, ha már úgyis azt állítják, hogy önök elvileg családbarát kormány, meg azt szeretnék, ha több gyerek születne az országban. Hát, itt meg fogják látni, hogy miért nem születik több gyerek. Köszönöm. (Taps a Párbeszéd soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage