DR. TAKÁCS PÉTER belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szakmai kérdéseket, képviselő asszony. Egy részét én elmondtam már az elején. Tehát itt nem 26 ezer, hanem 2800 ágyról beszélünk első körben. (Gy. Németh Erzsébet: Ja, hogy első körben! És utána?) Most úgy ítéljük meg, hogy ezek azok az ágyak, amik infrastrukturálisan is jól elkülöníthetők a kórházaktól, tehát alapvetően csak a szakápolási ágyak. Tehát krónikus belgyógyászat továbbra sem, rehabilitáció továbbra sem, ezek egészségügyi tevékenységek. Csak olyan ágyak esetében vizsgáljuk a lehetőséget, amit egyébként Európában nem is az egészségügyi ellátórendszer biztosít.

A törvény a lehetőséget teremti meg, keretet ad. A konkrét intézkedéseket intézményi lebontásban illik megvizsgálni. Hogy hány embert küldünk haza  úgy tervezzük, hogy nullát. Akinek egészségügyi ellátásra van szüksége, kórház krónikus osztályán, belgyógyászati osztályán, rehabilitációs osztályán marad. A feladatot pedig az emberrel együtt veszi át a szociális ágazat.

A hozzájárulásokkal kapcsolatban azt tudom elmondani, hogy most egy alap hozzájárulás az egészségügyben a 800 forintos napidíj, de jellemzően extra szolgáltatásokért cserébe a napidíjat a szolgáltatók emelhetik, és átlagosan az egészségügyben valahogy 3000 és 4000 forint közé jön ki a napidíj ezeken a szakápolási ágyakon, ami szinte pontosan megegyezik azzal, ami a szociális ellátásban az átlagos napidíj-hozzájárulás.

Annyit még, hogy minekutána ezek az ágyak egy erőteljesebb egészségügyi szolgáltatást is nyújtanak, természetesen a 6600 forintos napidíjat, amit most a NEAK társadalombiztosítás keretében fizet, ezt ugyanúgy viszik magukkal tovább ezek az ágyak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage