KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm szépen a szót. Szintén az ápolási területhez szólnék hozzá. Egy laza öt órával ezelőtt a vezérszónoki felszólalásomban úgy fogalmaztam, hogy ami történik, az tulajdonképpen nem egy reform. Én azt értékelném vagy azt tartanám reformnak  és szerintem szükség van az egészségügyön belül reformra, pláne az ápolási-gondozási területen , ha elemezzük a helyzetet, én abból indulok ki, hogy ma Magyarországon van egy ápolási-gondozási krízis.

Kérdezném az államtitkár urat, hogy egyébként egyetérte ezzel a diagnózissal. Én ezt arra alapozom, hogy nagyon sokan vannak, akikről nem gondoskodnak, akiket nem ápolnak, holott erre szükségük lenne, és nagyon sokan vannak, akik hozzátartozójukat, családtagjukat ápolják, ezért nem kapnak megfelelő jövedelmet, és nagyon komoly terheket vállalnak. Tehát az államnak igenis felelőssége van, és az államnak segítenie kell.

Nyilvánvaló, hogy ez egy olyan összetett rendszer, egy olyan sokszintű rendszer, hogy ha ez a törvény kizárólag a szakápolás rendszeréhez nyúl hozzá, és ott is az ellátásokat, a feladatokat egyik törvényből átteszi a másikba, ezzel nem fogják megoldani a problémát, mert a sokrétű rendszer úgy épül fel, hogy az ott kezdődik, hogy szociális törvény, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres segítségnyújtás, vane elérhető ápolási szolgálat egy adott településen, hétköznaponként ki tudnake menni a családhoz, az illetőhöz ápolni, mit nyújt a szakellátás, mit nyújt a kórház, és nyilván ennek a rendszernek valahol a teteje az az ápolási szakterület, amihez viszont hozzányúlnak.

Kérdezném, hogy miért nem egységes szemléletben gondolkodnak, miért nem valódi reformban gondolkodnak, ami ezt az igényt, úgymond, teljes vertikumában lefedi, és megoldásokat ad minden szintről. Köszönöm. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage