NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm, elnök úr. Megígértem Tompos képviselő úrnak, hogy válaszolok a halálkampányos felvetésére, ha már viccelődik itt halálesetekkel, meg politikai tőkére próbálja őket használni. (Tompos Márton Kristóf: Hol viccelődtem?) Tisztázzuk az alapfelvetést! Egy ember halála is sok. Ez az alaptézisem. Ha megnézzük a különböző országok statisztikai adatszolgáltatását a Covid alatt, akkor egy teljesen világos adatszolgáltatás van, ezt az Eurostat tette, ez a többlethalálozás. Itt Magyarország szinte hajszálpontosan az uniós átlagon van. Ha megnézzük, vannak sokkal-sokkal rosszabbul teljesítő országok, tehát pont a középmezőnyben vagyunk, és vannak a többlethalálozási adatokban a ’20-21-es évet, mind a két évet nézve országok, ahol kevesebb a többlethalálozás a koronavírus-járványt megelőző évekkel összehasonlítva.

(23.50)

Mindenki pontosan elmondta, és számos szakértő is ezt tartja a legfontosabb nyilvántartásnak, mert különböző országok adatszolgáltatásai eltértek, és mást írtak be. Például Szlovákiában a többlethalálozás az 50 százalékot is meghaladta, de abból csak huszonvalahány százalékot írtak be Covid-halálozásnak, tehát olyan, mintha valami más világjárvány is lett volna közben. Nem lehet statisztikákkal, halottakkal… (A mobiltelefonjukkal felvételt készítő ellenzéki képviselők felé:) Éppen beszélek önökhöz, frakcióvezető úr, miközben szelfiznek… (Szabó Rebeka: Fülem van….) Nagyon fontos a szelfizés. Tehát a Covid-halálozásokról beszélünk, miközben önök szelfizgetnek, de hát, nem baj, ez a Momentum meg ez a Párbeszéd. (Gelencsér Ferenc: A KSH adatait nézzük…)

Az Eurostat adatai, összehasonlítás, európai összehasonlítás: tisztelt frakcióvezető úr  mégsem hallotta, tisztelt képviselő asszony, mert nem figyelt , a többlethalálozás pont az uniós átlagon van. A többlethalálozások között a magyar a középmezőnyben van, ezért szeretném kérni, hogy ne butaságokat mondjanak, ne fake news-statisztikákat mondjanak, és tiszteljék meg a Covidban elhunytakat azzal, hogy nem használják őket politikai célra. Köszönöm. (Varga Zoltán közbeszól.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage