BARKÓCZI BALÁZS (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mielőtt az előttünk fekvő törvényjavaslattal kapcsolatos vitában ismertetném az álláspontomat, két nagyon rövid dolgot engedjenek meg nekem; egyrészt, hogy ezúton is gratuláljunk jegyző asszonynak a NATO-bizottsági elnökké való megválasztásához, és kívánjunk jó munkát  ez az egyik. A másik pedig, hogy nem kevés ideje követem én is figyelemmel ezt a vitát, és néhány órával ezelőtt, a vita kezdetekor Nacsa képviselőtársunknak volt egy nagyon drámai hangvételű kitörése, aminek a témája az volt, hogy mitől lesz jobb egy ágazat, ha annak van önálló minisztériuma, és akkor képviselő úr idecitálta az oktatási minisztériumot is. Most hagyjuk azt a fideszes legendáriumból, úgy látszik, már kiirthatatlan hazugságot, hogy itt a Gyurcsány-kormány 15 ezer pedagógust tett volna utcára. Ezt önök is tudják, hogy nincs így, egy egyszerű guglizással meg lehet állapítani.

De néhány szempontot hadd mondjak, hogy miért volt jó akkor, amikor volt önálló oktatási minisztérium, vagyis volt politikai felelőse és szakmai irányítása az ágazatnak. Többek között azért, mert volt szakmailag egyeztetett alaptanterv, volt tanszabadság, szabad tankönyvválasztás, történelmi mélyponton volt a korai iskolaelhagyók száma. Volt szakmai irányítás, és a 2002-es bérrendezés után 30 ezerrel több pedagógus dolgozott a szakmában, mint most. Mondom, ez csak egy nagyon rövid kitérő volt.

Több órája figyelemmel követve a vitát azt kell hogy mondjam, nyilvánvalóan ez a hozzászólás is indulatokat fog felkorbácsolni, ugyanis én is mi másról beszélnék, mint a szakrendelőkről, jelesül a XV. kerületi szakrendelőről, mert hol halkabban, hol hangosabban már az eddigi vita során is kikérték maguknak, hogy önök nem akarják majd államosítani a szakrendelőket.

Hát, hallottuk ezt már egypárszor az elmúlt 12 év alatt. Azt is mondták, hogy megvédik a nyugdíjpénztárakat, aztán valamiért 3000 milliárd forint szőrén-szálán eltűnt. Azt is mondták, hogy megvédik a magyar embereket a pandémia alatt. Már többször elhangzott, 48 ezer honfitársunk hunyt el Covidban, ráadásul a helyi egészségügyi intézmények, ha már ennél a vitánál tartunk, sem kaptak segítséget. Én még emlékszem rá, hogy a kerület szintén DK-s polgármesterével nekünk kellett vinnünk például az Arany János utcai szociális ellátóotthonba védőfelszerelést és maszkot, de ugyanúgy a Kontyfa utcai nappali melegedőbe, az Olajág idősotthonba, és hadd ne soroljam tovább.

Azt is mondták, hogy megvédik a munkahelyeket. Mindannyian tudjuk, hogy mi lett az eredménye. Semmivel nem segítették a kis- és közepes vállalkozókat. Ha valaki az én választókerületemben végigmegy a Szentmihályi úton, az látja az egymás után bezárt üzletek sorát. Tehát azt is mondhatnánk, két mondás jut erről eszembe. Egyrészt Rodolfo mondta azt, hogy csak a kezemet figyeljék, és csalok, valahogy a Fidesz politikáját is ez jellemzi. A másik pedig már elhangzott, erre rímel Orbán Viktor mondata, aki azt mondta, hogy ne azt figyeljék, hogy mit mondok, hanem azt, hogy mit csinálok.

Hát, önök nem csináltak semmit, illetve egyvalamit mégiscsak csináltak az elmúlt 12 évben, „sikeresen” szétverték a hazai egészségügyet, és mint mondtam, ez is elhangzott több hozzászóló részéről, utalok itt Arató képviselőtársunkra, hogy most is az a félő, hogy tönkre fogják tenni a helyi egészségügy még utolsó működő bástyáit, vagyis a települési és a kerületi szakrendelőket is. Persze, ez se lenne újdonság, hogy ha már a Covidnál tartottunk, akkor a pandémia alatt látott napvilágot az a kormányrendelet, ami szerint a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek a szakrendelők, így a XV. kerületi szakrendelő, a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény, vagy ahogy ott mindenki ismeri, az EGI is. Egyébként is a nagyon túlterhelt Honvédkórház fennhatósága alá került. Majd az este későbbi folyamán ki fogok térni arra a koncepcióra, amit együtt dolgoztunk ki az újpestiekkel és a „kórházat Újpestnek”  vagy Észak-Pestnek  nevet viselte. Ezt önök egyébként egy mozdulattal le is söpörték az asztalról.

Akkor a pandémia alatt a Koronavírus Sajtóközpont még azt közölte, hogy a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében volt szükséges megtenni ezt a lépést, az eredményt pedig mindannyian látjuk, ezt is már mondtam. Hiába mondta azt Orbán Viktor, hogy a védekezés sikerességét emberéletekben fogják mérni, hát, látjuk, hogy mennyire volt sikeres a védekezés, 48 ezer honfitársunk hunyt el, és ezzel a lakosságarányos halálozás számában egyébként ott vagyunk a listavezetők között, bármit is állítsanak az egyébként szintén kétes hitelű kormányzati statisztikák.

Tehát azt látjuk, hogy az állam által irányított egészségügy a járvány idején is csődöt mondott, és az elhibázott kormányzati lépések pedig nemhogy segítették volna a XV. kerületi és újpesti embereket, hanem veszélyeztették az ő egészségüket. Most államtitkár úr arra hivatkozott, hogy ez egyelőre csak egy felmérés. Megnézik a helyi, területi, kerületi szakrendelők számait. Én mondok önnek valamit, államtitkár úr, nem kell ide az OKFŐ, én ezeket a számokat elmondom önnek, cserébe pedig ígérje meg, hogy a XV. kerületi szakrendelőt egyszer és mindenkorra békén hagyják.

(0.20)

A kerület vezetése az elmúlt időben elég sok mindent megtett azért, hogy az egészségügyi intézmény zavartalanul működjön, és az itt élő emberek valóban XXI. századi ellátásban részesüljenek, már csak azért is, mert nyilvánvalóan ezért fizetik egyrészt a társadalombiztosítási hozzájárulást, másrészt pedig a helyi adókat. Ezeket ugyanis mi az egészségügy fejlesztésére fordítjuk, és nem magánrepülőgépeken való repkedésre például a világbajnokságra. Az intézmény a jelenlegi finanszírozási keretek között jelentős, rendszerszerű adósságállomány képződése nélkül működik, amiben rendkívül fontos szerepe van egyébként a tulajdonos XV. kerületi önkormányzatnak, amely az elmúlt három évben átlagosan 500 millió, összesen pedig több mint 1 milliárd 300 millió forintot költött erre a szakrendelőre. Legyenek szívesek, ezt a Keresztapa-filmek dramaturgiája szerint ne akarják megvédeni!

Az önkormányzati támogatás aránya a tényleges bevételeken belül ezzel elérte a 25 százalékot, de hogy ne csak számokban beszéljünk, hozzáteszem, hogy az elmúlt években megtörtént a Rákos úti szakrendelő felújítása, CT-gépet vettünk saját forrásból, rendkívüli labor-korszerűsítést hajtottunk végre, felújítottuk a Hősök úti rendelőt, ezzel segítve egyébként… (Aradszki András és dr. Zsigmond Barna Pál közbeszól.) Képviselőtársam, azt hiszem, ha valamihez hozzá akar szólni, akkor a Tungsram önt is várja egyeztetésre. Minket is várt, így Varju képviselőtársammal és Kanász-Nagy képviselőtársammal ott voltunk. Ha aggódik az újpesti emberek egészségéért, akkor ön is tegye meg ezt a lépést. Köszönöm szépen. Egyébként meg nyomjon gombot!

Tehát biztosítottuk az ingyenes és gyors egészségügyi ellátást, valamint a helyi várólisták jelentős csökkenését. Egyébként ennek volt köszönhető, hogy a Rákos úti szakrendelőben az egészségügyi szolgálati jogviszonyra történő átállás viszonylag zökkenőmentesen zajlott le. Mindössze hárman nem írták alá az új munkaszerződést, viszont levelet írtak az ott dolgozók az önkormányzatnak, illetve a képviselőknek, amiben azt hangsúlyozták, hogy az általam is felsorolt intézkedések biztos hátteret nyújtottak részükre, amit megelégedéssel fogadtak.

De nem volt ez persze mindig így. Önök a vitában nagyon sokszor visszautaltak a 2010 előtti állapotokra. Most én is hadd tegyek egy kis visszatekintést, mégpedig arra a korszakra, amikor az önök volt képviselőtársa, László Tamás vezette ezt a kerületet! Nagyon érdekes dolgokat fognak hallani, gondolom, volt képviselő úrtól nem hallották, mert nincs mire büszkének lenni. Ez a Deák utcai rendelőintézet szomorú története, ami egyébként a Karácsony Benő parkot csúfítja el azóta is torzóként.

László Tamás annak idején még Bánki Erikkel adta át a fejlesztési ötleteket az önkormányzatnak. Nagyon rózsaszín, vattacukros, habos-babos elképzelések voltak ezek. Új stadion  borzasztóan kell tényleg a kerületnek , új múzeumot magában foglaló városközpont és a Karácsony Benő park rehabilitációja szerepelt benne ezzel az azóta is félkészen maradt, sőt nem is félkészen maradt rendelőintézettel. Azt hozzá kell tenni, hogy az egészségügyi törvényhez hasonlóan sem előzetes vizsgálat nem volt, sem azt nem nézték meg, hogy a meglévő épületek közül melyiket lehet felújítani, hanem újat emeltek.

Majd az est későbbi részében én is beszélek arról, hogy például a Csobogós utcai lakótelep rendelőjére egymilliárd forint állami támogatást igényeltem volna a központi költségvetésből, be is adtam az igénylést, amelyre a válasz az volt, hogy ez súlyosan veszélyezteti a költségvetés és az ország működését. Még egyszer mondom: egymilliárd forint egy régi rendelőintézet felújítására önök szerint veszélyezteti a költségvetés működését.

De mondhattam volna a Sződliget utcai rendelőt is, amelyre szintén ráfért volna a felújítás. Ehhez képest mi történt? 9 millió 850 ezer forintot adtak csak a tervezésre, 41 millió 300 ezer forintot előlegnek, majd a 21 százalékban elkészült és azóta is úgy lévő szakrendelő őrzésére az önkormányzatnak évente 13 millió forintot kellene költenie úgy, hogy az új szakrendelő csak hármat-hármat váltott volna ki a 40 háziorvosi és a 15 gyermekorvosi körzetből. Tehát ez sem sikerült, a Fidesz egészségpolitikája a XV. kerületben nyíltan megmutatta magát. Köszönjük szépen, ebből nem kérünk. A Vass László Egészségügyi Intézmény ragyogóan működik. Még egyszer hangsúlyozom, hogy hagyják békén.

Mi a legnagyobb baj a jelenleg ebből a szabályozástervezetből kikerülő, de folyamatosan lebegtetett államosítással? Azt hiszem, majd az este folyamán lesz módom rá, hogy részletesen is elmondjam, de akkor belekezdek. A jelenlegi rendszerben a döntési folyamatok megfelelően leosztottak, a gazdasági részterületeket és a helyi sajátosságokat kellően ismerő, felelősséggel dönteni képes vezetők végzik a pénzügyi, műszaki karbantartási, létszám- és bérgazdálkodási, beszerzési és informatikai feladatokat.

Hadd utaljak én is vissza az informatikára! Az, hogy feltörnek egy 40 milliárdból, Palkovics László volt miniszter üzlettársa által létrehozott rendszert, és onnan diákok, szülők és tanárok érzékeny, minősített adatait lopják el, és hogy ezt maguk negyedéven keresztül megpróbálják eltitkolni a közvélemény elől, azt hiszem, több mint botrány.

Tehát az állami beavatkozással teljesen nyilvánvalóan először ez kerülne veszélybe, hiszen az államosítás során mindezek a feladatok kikerülnének azoknak a kezei alól, akik azokat helyben, hosszú évek vagy akár évtizedek óta is közmegelégedésre végzik. Ugyanígy szüntetné meg az államosítás a rendszerváltás egyik nagy vívmányát, vagyis az önkormányzatot, a helyi autonómiát egyébként az egészségügyi intézmények esetében is, mint tette ezt az oktatás esetében, de erről is volt már szó, Arató képviselőtársam említette.

Ha úgy gondolják, hogy az állam jó gazda, akkor legyenek szívesek… És tényleg tudom, hogy az Origón, az M1-en, a Pesti Srácokon  meg nem tudom én, mit szoktak még fogyasztani valódi sajtó helyett  nem voltak rajta a hetek óta tartó tüntetések képei, pedig most már egyre többen és többen csatlakoznak. Visszakereshetik, még egyszer mondom, hogy egy volt kollégámat idézzem, intelligens „guglizás” után ezt megtalálják, de ha nem hisznek még az internetnek sem, akkor november 26-án, két nap múlva jöjjenek ki ide, a Kossuth térre, azt ajánlom, ahol itt lesznek a szülők, a diákok és a tanárok képviselői. (Vajda Zoltán: Várjuk önöket szeretettel!) A belügyminiszter úrnak, akihez már nemcsak az egészségügy, hanem az oktatás is tartozik, átadják a petíciójukat.

Menjünk tovább! Az intézmény földrajzilag széttagoltan, 13 telephelyen, mintegy 14 épületben működik, amelyek közül több műemlékvédelmi felügyelet alatt áll, és ez természetesen megnehezíti és megdrágítja az üzemeltetéseket és a felújításokat. Ennél is nagyobb probléma azonban, hogy az épületek egy része építészetileg és gépészetileg elavult, az intézmény önkormányzati forrásból tudja csak biztosítani a működésüket. Erről már volt szó. Az elmúlt években évente több mint 450 karbantartás valósult meg az intézmény által, átlagosan összesen mintegy 25 millió forint értékben. Ez annál is nagyobb csoda, hiszen önök módszeresen, most már évek óta megpróbálják kivéreztetni ezeket az önkormányzatokat, főleg a budapestieket. Érdekes módon a fideszes önkormányzatok valamiféle kompenzációt mindig kapnak. Nyilvánvalóan itt is ez történne. De az tény, hogy az épületek folyamatos, üzembiztos működtetése csak úgy volt megvalósítható, hogy a karbantartási személyzet az intézmény rendelkezésére áll.

Nem kell különösebb fantázia ahhoz, hogy elképzeljük, hogy néznének ki ezek az épületek, ha az oktatáshoz hasonlóan ezek az intézmények is megszűnnének önálló gazdálkodónak lenni. Egy iskolában egy kitört ablak pótlása csak hónapok alatt lehetséges, mert az intézmények nem tudják ezt saját hatáskörben megjavíttatni, szörnyű kimondani, de sokszor még krétát sem tudnak venni, így a fent említett felújításokra várhatnánk nyilvánvalóan, míg az állam két templom felújítása és mondjuk, három stadion megépítése között kegyeskedne erre forrást biztosítani.

A XV. kerületi és újpesti polgárok ezt visszautasítják, ahogy én is visszautasítom. Köszönöm, hogy meghallgattak, és ígérem, még folytatom az este folyamán. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage