JÁMBOR ANDRÁS IMRE (Párbeszéd): Köszönöm szépen a szót. Én is az után a mondat után nyomtam gombot, hogy milyen csodálatos lehetőségei vannak a szülésre a magyar nőknek. A WHO számai szerint 10-15 százalék a császármetszések normális aránya a szülések között. Ez a szám Magyarországon 2020-ban 41 százalék volt. Ez a szám egyébként csökkent az előző évhez képest, de 2015-2016-hoz képest brutálisan emelkedett.

Nem tudom, hogy az önök ismerősei között hányan vannak, akik mostanában szültek. Az én baráti körömben olyan történetek vannak folyamatosan, amik egészen elképesztőek. Az én két saját gyermekem születéséről is sajnos tudnék mondani történeteket, de nem fogok, mert ezek elég személyes jellegű történetek. Nem volt meg az a csodálatos élmény, aminek egy születésnél meg kéne lennie. Azért nem volt meg, mert nincs kezelve az a protokoll, hogy hogyan kell az orvosoknak bánniuk a szülő nőkkel, olyan szinten nincs ez meghatározva és betartva, ami egészen elképesztő. Ha lesz majd időm, akkor felolvasgatok a „Másállapot a Szülészetben!” levelei közül; brutális történetek vannak ott.

Egyetlenegy személyes dolgot viszont elmesélek. Nálunk az volt, hogy miután megszületett az első gyerekünk elég nehéz körülmények között, egy hét után találkoztunk a szülészorvossal, aki azt mondta, hogy szexuális tevékenységet ne folytassunk, majd rám nézett és közölte: ja, de apuka folytathat. Ez a fajta hozzáállás, bánásmód szerintem teljesen elfogadhatatlan. Jó lenne, ha ezzel foglalkoznának! Illetve az apaöltés kérdését én behoznám ide, hogy ebben az ügyben például mit akar tenni a kormányzat, milyen olyan programokat indítanának el, ami ezt csökkenti.

S még egy mondat a magánegészségügy kapcsán: önök Lantos Csabát nevezik ki energiaügyi miniszternek, akinek brutális érdekeltségei vannak a magánegészségügyben. Kicsit nehéz elhinni azt, hogy egy ilyen helyzetben önök nem a magánegészségügy felé fognak elmozdulni. Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage