DR. TAKÁCS PÉTER belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Újra elmondom, hogy körülbelül 136 olyan egyesület van, amely magát országos hatáskörűnek vélelmezi a magyar egészségügyben. A védőnők között is van több ilyen. Ez is egy egyesület, amiről a képviselő úr beszélt, ami a védőnőknek egy részét magába tömöríti. Ugyanakkor, ha meghallgatja a Magyar Védőnők Szövetségét vagy azokat a kollegiális vezető védőnőket, akik a kórházak gyerekosztályain teljesítenek szolgálatot, elég heterogén véleményt fogalmaznak meg az önkormányzatok által üzemeltetett védőnői szolgálatok kapcsán. Itt kétségkívül még a védőnői egyesület is leírja, hogy ami most van, az nem teljesen jó. Hát, mi pont azért nyúlunk hozzá, mert az nem jó, ezt lehet jobban és hatékonyabban is működtetni. A védőnők megbecsültségét talán mi sem jelzi jobban, hogy mi kezdeményeztük a hungarikummá nyilvánításukat, és egyébként pedig hamarosan 108 éves lesz a magyar védőnői szolgálat, amihez ezúton is gratulálunk nekik, és megőrzendő értéknek tartjuk őket.

A Magyar Orvosok Szakszervezete megjegyzéseire én most egy helyen reagálnék, ez a 10 óra, hogy miért pont 10 órában lett meghagyva az ügyelet. Én elmondtam a tegnapi, több frakciót tömörítő ülésen is, hogy én nem vagyok annyira rafinált, hogy egy ilyen 10 órás idősávot pusztán munkaügyi szempontokból határozzak meg. Én az ellátásszervezési szempontok alapján tudom meghatározni.

Itt van az ügyeleten előfordulók statisztikája. Ez a hupszli itt a délután 4-től 10 óra. Én egy ilyen egyszerű bakonyi fiú vagyok, megnézem, és azt mondom, hogy ezek azok a számok, amik alapján azt mondom, hogy a betegforgalom este 10 után úgy leesik, hogy onnantól kezdve csak mentési feladatok vannak.

Egyébként a mentők terhelésével meg az ügyeleti rendszer terhelésével kapcsolatban: azok a magánellátás-szervező szolgáltatók, amelyek eddig üzemeltették őket, sokszor hamis adatokkal zsarolták az önkormányzatokat és az önkormányzatok szövetségét, amiket egyébként önök ilyen bőszen védelmeznek.

(1.00)

Hát, kérdezzék meg, hogy milyen adatokkal mentek be hozzájuk, hogy éjszakánként 20-30 ember marad ellátatlanul, ha nem egészíted ki a NEAK-finanszírozást még súlyos milliókkal; ugye, zsaroló pozícióba kerültek. Ennek mi szeretnénk véget vetni.

A valóság pedig ezzel szemben az, hogy átlagosan ügyeleti időben 0,25 beteg/óra, akihez orvosi jelenlét szükségeltetik. És ebben benne van a helyszínre vonulás halottvizsgálathoz is, 0,25 eset/óra. Ez az az iszonyatos terhelés, amitől most próbáljuk a Mentőszolgálatot meg a háziorvosokat megóvni. Amint vannak tiszta adataink, mert átlátható a rendszer és követhető, és az Országos Mentőszolgálat által egységesen egy szoftverrendszeren keresztül szolgáltatott adatok alapján tudunk dolgozni, máris kiderül, hogy közel sincs a valósághoz az, amit korábban ezek a profitorientált ügyeletszervező cégek a NEAK felé jelentettek. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage