KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm szépen. Azt mindenképpen pozitívan értékelem, hogy államtitkár úrral érdemi szakmai vitát lehet folytatni. Amikor legutóbb itt egy éjszakai vitán voltam a szociális törvény módosítása kapcsán  bár ilyen sokan nem voltunk , ilyen érdemi vitát ott sokkal kevésbé tudtunk folytatni, úgyhogy ezt köszönöm államtitkár úrnak.

Még mindig a szakrendelőkre reagálnék. Én azt ugyan látom a törvényben, hogy jelenleg nem államosítanak, de a szándékok és a jelek viszont egyértelműen ebbe az irányba mutatnak a korábbiak alapján is. Én erre utaltam, amikor azt mondtam, hogy ezt ne tegyék.

Államtitkár úr említette a fül-orr-gégészeket. Hát, egyébként pont a Covid-időszak alatt igen mozgalmas munkájuk volt nekik. Nálunk, az újpesti szakrendelőben egyáltalán nem unatkoztak, és pláne most is komoly feladataik vannak, de ez szintén egy helyi kezdeményezés volt például, hogy mondjuk, egy poszt-Covid-ellátásban  idézőjelben mondom , poszt-Covid-ambulanciában gondolkodtunk, mert láttuk azt, hogy igenis a Covid-időszak után milyen súlyos következményekkel járhat ez a betegség, amit egy kvázi új szemléletben egy plusz ellátási egységben érdemes kezelni. Ez irányba tettünk lépéseket, ahol a fül-orr-gégészeknek is van egyébként többletlehetőségük, feladatuk.

Azzal egyetértek, hogy fiatalabb vagy középkorú orvosoknak a szakrendelésekbe csábítása valóban nehézkes, pláne egyébként kisebb településeken, vidéki településeken vagy külkerületi szakrendelők esetén, ezzel mi is küzdöttünk. De innovatív megoldásokkal, HR-szervezéssel, például azzal, hogy pluszfeladatokat, extra felelősséget kapnak fiatalabb orvosok, lehet csábítani fiatalabb orvosokat is a szakrendelésbe, de mondom, itt is a helyi kreativitást a helyi igényeknek és a helyi tudásoknak a becsatornázásával tudtuk elérni. Félek, hogy egy központi, államosított szint lefojtja ezeket a kreatív erőket. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage