RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Nagy tisztelettel köszöntöm képviselőtársaimat. Szeretném Tordai képviselő úr állításait számokkal cáfolni, így talán a legegyszerűbb, méghozzá az Eurostatnak a számaival.

Ön azt mondta, képviselő úr, hogy romlott a várható élettartam is és az egészségben eltöltött évek száma is az elmúlt évtizedben Magyarországon, és nőtt Magyarország lemaradása az Európai Unióhoz képest. Ezek egyike sem igaz. (Tordai Bence: Nem ezt mondtam! Az utolsó két évben romlott a várható élettartam, a Covid alatt!) Ha megnézzük az elmúlt évtizedet, akkor azt láthatjuk, hogy Magyarországon a várható élettartam 74,7 évről 75,7 évre nőtt (Tordai Bence: Nem erről beszéltem!), az Európai Unióban ugyanezen idő alatt 79,8 évről 80,4 évre. (Tordai Bence: Nem baj, hogy nem ezt mondtam?) Tehát míg 5 év fölötti volt a különbség a várható élettartamban az Unió és Magyarország között, most már ez 5 év alatti.

Ha a másik mutatót nézem, az egészségben eltöltött évek számát, ez egy nagyon fontos mutató, jó is, hogy idehozta, illetőleg jó, hogy felhívta a figyelmet arra  erre kitérek mindjárt a válaszom második felében , hogy sokszor ez a kórházakon kívüli, életmódbeli kérdésektől függ. Nos, az egészségben várható élettartam az Unióban 61,8 évről 64 évre nőtt, míg Magyarországon 57,5 évről 62,5 évre. Tehát a különbség a kormányzásunk kezdetén az egészségben eltöltött évek száma tekintetében 4,3 év volt az Unió és Magyarország között, az Unióban 4,3 évvel többre számíthattak az emberek, hogy egészségben töltik el, és ez 1,5 évre csökkent, 4,3 évről 1,5 évre. (Tordai Bence: Ez a ’20-as volt! A ’22-eset mondjad!) Ha megnézzük az átlagokat, akkor azt láthatjuk, hogy korábban, mondjuk, csak 5 országot előztünk meg ebben, most meg már 13 országot előzünk meg, többek között Romániát, Dániát, Litvániát, Horvátországot, Hollandiát, Ausztriát, Szlovákiát, Finnországot és még másik országokat, összesen 13 országot. Érezhető volt itt tehát a javulás egy évtized alatt, 2010-től 2020-ig az egészségben eltöltött évek számánál.

Azzal nyilván mindenki egyetért, tisztelt képviselő úr, hogy maga a koronavírus-járvány rontott minden országban a helyzeten. Abban már ön nem ért egyet velünk, márpedig az Eurostat adatai azt mutatják, hogy hála istennek, Magyarország összességében, ha a 2020. évet nézem, egyértelműen a kisebb többlethalálozást mutató országok közé tartozott; a járvány második évében, 2021-ben az EU-átlag után vagyunk kettővel, az EU-s átlag alatt vagyunk, de csak kettő országgal; az idei esztendőben pedig a többlethalálozás az egyik legkisebb az Unión belül, nyilván, itt az év első fele volt az, ami még a járvánnyal jobban érintett volt. Tehát a számok cáfolják azt, amit a Párbeszéd mondott.

Nyilván lehet politikai okokból támadást indítani a kormány ellen, de a számok ellen nem igazán érdemes támadást indítani, a tények pedig szerencsére azt mutatják, hogy a magyar emberek is nyilván egészségesebben élnek (Varga Zoltán: Ez erős túlzás volt!), és emellett sok minden van, ami segít az egészséges életmód megerősítésében.

Ön olyan apró dolgokat hagyott ki az elmúlt évek egészséges életmód melletti intézkedéseiből, mint mondjuk, a mindennapos testnevelésnek a bevezetése. Ezt önök itt inkább támadni szokták a Parlament falain belül a sporttámogatási rendszerrel együtt (Tordai Bence: Nincs tornaterem!), márpedig ezek nyilvánvalóan az egészséges életmódhoz segítenek hozzá. Ugye, Klebelsberg egy évszázaddal ezelőtt bevezette a heti testnevelést, az elmúlt években pedig mi a mindennapos testnevelést vezettük be pontosan azért, mert a jelenlegi életmód mellett, amit mindnyájan viszünk, a mobiltelefonokhoz köthetően és a többi, fontos, hogy a gyerekeknek legyen egy mindennapos testnevelési lehetősége, amelyben megszeretik azt a sportot, amit egy életen keresztül tudnak űzni, kinek a futás, kinek a foci, kinek-kinek más.

(1.30)

Ugyanígy fontos a dohánytermékekhez való hozzáférésnek a korlátozása. Önök ezt csak pejoratíve szokták mondani, a trafikoknak, a nemzeti dohányboltoknak a létrehozatalát, de ez is szűkítette ezt. Most már 18 év alatti nem tud dohánytermékhez jutni, vagy ha valaki elad 18 év alattinak, akkor az egész üzletét kockára teszi. Tehát nyilvánvaló, ha egy 20 éves bemegy, és odaad egy 18 év alattinak egy cigit, az nyilván nehezen megakadályozható, de azzal, hogy a csomagolásokat megváltoztattuk, az árat növeltük, a hozzáférési lehetőséget csökkentettük azzal, hogy kevesebb boltban lehet kapni, ezzel is igyekeztünk a dohányzásmentes életmódhoz hozzájárulni.

Ami az egészségtelen élelmiszereket illeti, itt önök pár nappal, héttel ezelőtt azt mondták, hogy a kormány milyen szörnyű dolgot tesz, hogy élelmiszeradót vezet be, hogy ezáltal is nehezebb legyen az emberek megélhetése. Ez nem élelmiszeradó, mert ilyen nincsen, chipsadó van az egészségtelen élelmiszerek visszaszorítására, amely arra is alkalmas volt -és ezt, ha jól emlékszem, talán a Newsweek nevű lap hozta le , hogy mennyire megváltozott a nagy élelmiszer-előállítók kínálata is. Tehát nemcsak hogy a boltok polcain drágább az az élelmiszer, ami egészségtelenebb, hanem ők is elismerték, hogy maguk a gyártók is átálltak az egészségtelenebb élelmiszerről az egészségesebb élelmiszer gyártására, és a magyarországi üdítőital-kínálat, más kínálat is hogyan változott meg. (Tordai Bence nevet.)

Lehet ezen nevetni, tisztelt képviselő úr, de mégiscsak Orbán Viktor a WHO egyik legmagasabb kitüntetését kapta meg azért, mert érdemben is tett a dohányzás ellen, az egészségtelen életmód ellen. Ez a WHO-nak egy elég objektív kitüntetése, ezt a baloldalon kevesen kapták meg, de ő megkapta, mert  ahogy emlékszem  egy találkozón a WHO vezetője elmondta, hogy sok vezetőt hallott arról már beszélni, hogy vissza kell szorítani a dohányzást, vissza kell szorítani az egészségtelen életmódot, de van egy miniszterelnök, Orbán Viktor, aki azért tett is, hogy ezt visszaszorítsa. (Tordai Bence: Milyen nagyszerű ember lehet! Mesélj még róla!) Tordai Bence nem ismerte el a kormány ebbéli tevékenységét, a WHO elismerte. Ezzel a különbséggel együtt tudunk élni, azt hiszem, úgy legalábbis, ha a WHO elismeri ezt.

Aztán az egészségfejlesztési irodák bevezetése: ez is fontos volt, hogy a kórházak valóban ne csak abban működjenek közre, hogy a betegségeket gyógyítják, hanem abban is közreműködjenek, hogy az egészséges életmódot minél inkább propagálják. Ez nyilván szűrővizsgálatokkal, szűrési napokkal, kampányokkal egyaránt elérhető volt. És ha már szűrésekről beszéltem, azért itt új védőoltásokat is bevezettünk. A szűréseknél az Antall-kormány és az Orbán-kormányok ideje alatt vezettek be szűrővizsgálatokat, az önök idején vagy a baloldal idején nem volt ez ennyire jellemző. 2014-ben a HPV elleni védőoltást vezettük be a 7. osztályos, a 12. életévüket betöltött lánytanulókra. Ez egy WHO által elvárt átoltottsági szint feletti oltást hozott. Aztán 2020 októberétől bevezettük a 12. életévet betöltött fiútanulók részére, és 2017. január 1-jétől kötelezően felajánlható oltásként a 0-2 éves kisgyerekeknek a Meningococcus C elleni védőoltás is, most már megkapják teljes mértékben ingyenesen.

A szűrővizsgálatok tekintetében a korábbi szűrések mellé bevezettük a vastagbélszűrést. Itt 1770 háziorvossal és 55 laboratóriummal működünk már együtt, hogy minél több, elsősorban idősebb korban lévő férfinak tudjuk ezzel az életét meghosszabbítani. A kiküldött páciensek 31 százaléka, 439 518 fő vette át az egységcsomagot, közülük 427 953-an, 97 százalékuk  tehát az átvettek közül 97 százalék  küldte vissza a mintát. Negatív vizsgálati eredménnyel végződött 88 százalék, akiknek nem negatív volt, további lépések voltak, és itt most már több ezer esetben sikerült megelőznünk azt, hogy itt vastag- és végbélproblémával valamilyen rákos helyzet kialakuljon. Bízunk benne, hogy további embereknek tudjuk az életét ezáltal meghosszabbítani.

A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” programban is 10 szűrőbusszal jártuk az ország településeit, elsősorban azokat, amelyek távolabb vannak a nagyobb kórházaktól, hogy ott is ki tudjunk mutatni betegségeket. Ezt magam is tapasztaltam a saját körzetemben is, ahol a szűrőbusz megjelent, főleg a kórházaktól valóban távolabbi részein az országnak, a kisebb településeken, ahol nehezebbek a közlekedési viszonyok. Alapvető dolgokat is sikerült kiszűrni. Volt, amikor ott helyben sikerült már kritikus állapotot is detektálni, és azoknak az embereknek az életét ott helyben megmenteni.

Ahogy említettem, 110 egészségfejlesztési iroda is működik Magyarországon, 87 közülük lelki egészségközpont funkcióval is működik. Ezek csak egy-egy példák voltak abból a számtalan lépésből, amit pontosan az egészségesebb életmód érdekében próbáltunk megtenni az elmúlt években, illetőleg azért, hogy valóban minél tovább tudjanak a magyar emberek is egészségben élni. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage