RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt negyedórában elsősorban járóbeteg-rendelési példákat hozott, és valljuk meg, nemcsak öntől hallunk ilyeneket vagy hasonlókat, hanem másoktól is, hogy sok időt kell várakozniuk, míg egy-egy ilyen kezelésre vagy diagnosztikai vizsgálatra eljutnak. Ez olyan helyzet, ami nem fogadható el, amin javítani kell.

Ha megnézzük, hogy mi az orvosok aránya ezer lakosra vetítve, akkor azt láthatjuk, hogy Magyarországon, ha a 2010-es évtizednek az elejét és a végét összevetem, meg az uniós évtizedet, az Unióban 3,2-ről 3,9 orvosra nőtt ezer lakosra vetítve az orvosok száma, Magyarországon pedig 2,9-ről 3,5-re. Tehát érezhető mértékben nőtt Magyarországon, és az uniós különbségünk meg érezhető mértékben csökkent. Az orvosi diplomák számában előnyösebbek vagyunk, hiszen ott 10,4-ről 15,8-ra nőtt Magyarországon a százezer lakosra jutó orvosi diplomák száma, az EU-ban ez 10,9-ről 15,7-re nőtt. Tehát ebben még jobban is állunk. Tehát elvileg nagyobb tartalékokkal rendelkezünk, mint az Unió, és körülbelül hasonló az ezer lakosra jutó orvosok száma, 3,5-3,9, és mondom, ez a különbség ráadásul csökkent, tehát egy jó tendenciában is vagyunk.

Okkal merül fel a kérdés, hogy ha az ezer lakosra jutó orvosok számában hasonlóak vagyunk, de mégis úgy érezzük, hogy a magyar orvosi ellátás lehetne jobb, jobban közelíthetne a nyugat-európaihoz, és teljesen mindegy, hogy ott mi történik pontosan, nem gondoljuk úgy, hogy ez hosszú távon bármennyire is eltűrhető, hogy betegeknek valóban sokszor hosszú hónapokat kelljen várni egy járóbeteg-rendelésen is arra, hogy egy-egy diagnózishoz eljussanak.

A jelenlegi törvényjavaslat e téren egyetlenegy felhatalmazó rendelkezést tartalmaz. Szerintem erről a vita korábbi szakaszaiban már volt szó, hiszen önök azt mondják, hogy ez a járóbeteg-rendelések államosításáról szól. Ez a javaslat nem erről szól, hanem arról szól, hogy mélyebben gyűjthet adatokat a járóbeteg-rendelésről a kormányzat. Ön is mondta, hogy ez nem állami fenntartású, hanem általában önkormányzati fenntartásúak a járóbeteg-rendelők, de azt látjuk, hogy a nyugat-európaihoz hasonló orvosi arányszám mellett mégsem elegendő gyorsaságú a járóbeteg-ellátásban a diagnózishoz vagy kezeléshez jutás időtartama.

Ha csak ezt nézik, az ön által felhozott helyzeteket  nem tudom, hogy az egyik vagy másik konkrétan így valósule meg vagy sem, de azért általában a jelenséget mindnyájan ismerjük, hiszen mindannyiunk ismerősei beszámolnak ilyenről, hogy adott esetben lassan jutnak egyik vagy másik településen járóbeteg-rendelőbe , akkor önök jó szívvel támogathatják ezt a javaslatot, mert pontosan ez eggyel közelebb visz minket a megoldáshoz, azzal, hogy jobban megismerjük, hogy mi okozza ezt a fajta feltorlódást, ahhoz is közelebb jutunk, hogy a megoldást hozzuk erre.

Önök egyrészről az előző felszólalásokban is azt védték, hogy a jelenlegi állapot jó a járóbeteg-rendelőknél, majd ön felszólal, hogy a jelenlegi állapot nem jó, mert a betegeknek indokolatlanul sok időt kell várakozni. Döntsék már el, a maguk oldalán legalább, hogy akkor önök most a jelenlegi állapotot védik vagy támadják. Mert azt mondják, hogy a kormány ne nyúljon hozzá, mert így jó, ahogy van, hogy így tesznek hozzá több többletforrást elsősorban az önkormányzatok, másrészről azt mondják, hogy ez nem jó, ez nem tartható, ehhez hozzá kell nyúlni. Legalább ezt az alapállást tisztázzák maguknál, mert az azért, ha komolyan vesszük egymást, nem járja, hogy feláll az egyik ellenzéki képviselő, azt mondja, hogy nem szabad hozzányúlni a járóbeteg-rendeléshez, majd föláll ön, és azt mondja, hogy az emberek által beírt Facebook-kommentek, amelyek tényleg egy valós állapotot tükröznek, azok alapján meg hozzá kell nyúlni. Most akkor hozzá kell nyúlni vagy nem kell hozzányúlni? Lehet, hogy a tegnapi álláspontjuk volt, hogy nem kell hozzányúlni, de közben eltelt másfél óra, és most már az az álláspontjuk, hogy hozzá kell nyúlni. Legalább ezt tisztázzák!

Mi azt gondoljuk, hogy a számok alapján a lakosságarányos orvoslétszámban körülbelül ott vagyunk, mint az Európai Unió. Elmondom önöknek, hogy Magyarország 3,5, EU 3,9, OECD 3,6. Nincs szignifikáns eltérés, és a különbség, ahogy mondtam, csökkent is közöttünk. Tehát az orvosarányban úgy állunk, ahogy Európában általában állnak vagy az OECD-ben, tehát a legfejlettebb országokban általában állnak, de azért nézzük meg mélyebben ezeket az adatokat, mert valami olyan szervezési metódust kell változtatni, amivel az európai átlagos orvosarány mellett valóban a betegek hamarabb el tudnak jutni a diagnózishoz vagy kezeléshez. Ha ezt szeretnék, mint amit Szabó képviselő úr mond, akkor nyugodtan támogassák ezt a javaslatot, legalábbis ennek ezt a részét, ami járóbeteg-rendelőknél a fokozott adatgyűjtésre vonatkozik. Hangsúlyozom, semmifajta fenntartóváltás ebben a javaslatban nincs, csak fokozottabb ellátás a járóbeteg-rendelők működésében. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage