NACSA LŐRINC (KDNP): Tehát még egyszer tisztázzuk, Czeglédy Csaba elítélt adóbűnöző, az önök barátja, ügyvédje, kollégája. Ez a tény, csak hogy rögzítsük a tényeket. A Welt 2000 Kft. ügyénél is az Európai Bizottság állapította meg, hogy 17 milliárd forinttal károsították meg a magyar államot, és önök beszélnek szoftveres biztonságról, amikor kiszervezték az uniós forrásokat kezelő pályázatkezelő szoftvert egy magáncégbe, és most önök félnek attól, hogy mi fog történni itt.

Korábban az önök pártpénztárnokáról is kimondta az OLAF, a Csalás Elleni Hivatal, hogy milyen módon használtak cégeket a pártfinanszírozásukra, tehát tele volt a Gyurcsány-kormány brutális korrupciós ügyekkel. (Varga Zoltán: És az Orbán-kormány?) Erre önök idejönnek, és bennünket vádolnak meg, tisztelt képviselőtársaim, és Varga Zoltán azt mondja; ha már akkor az Orvosi Kamarát idehozta, tisztelt képviselő úr, mert úgy szidta, sőt Arató Gergely kamu pilotprojektnek is nevezte a Hajdú-Bihar megyei programot. A Hajdú-Bihar megyében indított mintaprojekt az ügyletek átszervezését tesztelte. A projekt sikeres volt, a Magyar Orvosi Kamara egyik alelnöke is elismerten nyilatkozott róla.

Ön néha idézi az Orvosi Kamarát, néha pedig szembemegy a véleményével, mert pont ahonnan ön is származik, abban a megyében volt egy sikeres mintaprojekt (Varga Zoltán: Nem volt sikeres.), a Magyar Orvosi Kamara egyik alelnöke állítja ezt, tisztelt képviselő úr. (Varga Zoltán közbeszól.) Varga Zoltán szerint nem, de alufólia sisakot fölrakjuk, és rögtön könnyebb az élet. (Varga Zoltán: Most őszintén, csak ez maradt meg?!)

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy vannak előremutató javaslatok, amiket idehozott az államtitkárság hosszú szakmai egyeztetések után. Szakmai egyeztetések után! Nem Varga Zoltánt hívjuk szakmai egyeztetésnek, azért magasabbra tette a minisztérium a mércét, hála istennek, ezért van itt jó törvényjavaslat, ezért van itt előremutató törvényjavaslat. Ráadásul nagyon sok olyan dolog van benne, amit önök itt most számonkérnek rajtunk. Államtitkár úr levezette, hogy pont amit önök kérnek, az benne van a törvényjavaslatban. Pont, ami felé önök szeretnék vinni az egészségügyet, az benne van ebben a törvényjavaslatban.

(4.40)

Pont a napokban volt egy konferencia, ami a digitális egészségüggyel foglalkozott, a telemedicina kérdésével foglalkozott, és ott megállapították, többszörös díjakat is nyertek, biztonsági garanciákat kapott az EESZT-rendszer, ma éjszaka már volt erről szó, sokszor fölvetették a szoftveres kérdést meg a biztonságot. Az EESZT-rendszerben sosem történt semmiféle biztonsági probléma, soha betegek adatai nem szivárogtak ki. Most már 1 milliárd adat van benne az EESZT-rendszerben. Pont a mostani újabb és újabb fejlesztéseknek köszönhetően már az otthoni egészségmonitorozó különböző készülékek, vércukorszintmérő, vérnyomásmérő, és a többi, direktben tud kommunikálni, és valós időben látja az orvos is, ha szükséges, akkor egy családtag is, és maga a beteg is a saját oldalán valós időben tudja látni ezeket az adatokat. Vércukorszintméréstől kezdve rengetegféle olyan eszköz van már, ami direktben kommunikál, és akár riasztási szinteket is be lehet állítani.

Tehát olyan előrelépések történtek az egészségügyi digitalizációban az elmúlt időszakban, erre önök a mostani törvényjavaslattal kapcsolatban szkeptikusak, hogy majd Komáromi Zoltánnak hány órája lesz föltölteni az adatokat az új rendszerben a háziorvosi praxisában. És nulla, mert pontosan azért vannak integrált rendszerek, pontosan azért vannak ilyen informatikai modulok, hogy ezek könnyen működhessenek, minden háziorvosnak, fiatalabbaknak és idősebbeknek is, informatikában jobban képzettek és kevésbé képzettek is megtalálják ebben a számításaikat. De egy egységes rendszerre szükség van a háttérben, és közben mindenki arra a rendszerre tölti föl, amelyiket megszokta, amelyiket szereti, amelyiket ismeri.

Ne tagadják el azokat az informatikai fejlesztéseket, amik az elmúlt években történtek az egészségügyben, mert ez forradalmi dolog, ez nagy dolog. Más országok is átvették, ezt szeretnénk most folytatni. Mennyivel jobb, hogy a háziorvosi rendszer is ilyen rendszeren keresztül lesz, és egy tajszám alapján a hozzáférő orvos meg tudja nézni azt, hogy mi az előző recept, a diagnosztika, a laborlelet, és így tovább. (Komáromi Zoltán: Azt most is lehet, most is meg lehet nézni!) Az önök idejében nem lehetett. (Közbeszólások az ellenzéki sorokból.) Akkor még internet sem volt, olyan régen nyertek választást, tudom. (Derültség a kormánypárti sorokban.) Értem én ezt, tisztelt képviselőtársaim (Varga Zoltán: Ezt is maguk találták fel! Nem veszik észre, hogy ez nonszensz?), de díjakat nyert az EESZT-rendszer.

Tehát az EESZT-vel nincs semmi baj, nagyon örülök, hogy ez kimondásra került végre, pontosan ennek mintájára és a tapasztalatokon felbuzdulva jön létre az új rendszer, amit meg is vásárolt az állam, és képzeljék el, nem külső partnernél lesz a forráskód meg a tartalom, mint az önök idejében, hanem az államnál lesz, az adatvagyonnal is az állam gazdálkodik. Welt 2000 ügyében egy magáncégnél, Altus tanácsadó, magáncégnél voltak az adatok, most pedig… (Közbeszólás az ellenzéki sorokból: KRÉTA?) Képviselő úr, olvasson sajtót, nézze meg az OLAF-jelentést! (Közbeszólások az ellenzéki sorokból.) Úgy látszik, a DK képviselői úgy működnek, hogy amiben az a cím van, hogy Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, eltűnik a szemük elől, azt nem olvassák el, ja, velük nem történhet semmi. Árnyékban maradnak ezek a cikkek meg ezek az ügyek, tisztelt képviselőtársaim. Az Európai Bizottság, hála istennek, ennél szemfülesebb. (Gréczy Zsolt: Se nyomozás, se vád, se ítélet!)

Azt szeretném mondani, mert most már ilyen párbeszéddé alakul, és Gréczy Zsolt bekiabálásai lényegében folyamatosak, monológot mond most már így bekiabálva Gréczy képviselő úr, hogy ne támadják azokat az informatikai fejlesztéseket, hiszen ezzel kezdték, a mai vitát délután 5-6 órakor azzal kezdték, hogy majd biztos sérülékeny lesz a rendszer, majd biztos nem lesz biztonságos, majd biztos Komáromi úr 200 ezer adatja elveszik, és a többi. (Komáromi Zoltán: Kérdeztem!) És amikor Takács államtitkár úr hétszer válaszolta meg ezt a kérdést itt az éjszaka során, hogy nem így lesz, aztán amikor Rétvári államtitkár úr megérkezett, szintén megválaszolta önnek, akkor ne folytassák ezeknek a rendszereknek a támadását! Megválaszolták. Mennyivel egyszerűbb lett volna a tegnapi vagy tegnapelőtti egyeztetésen végigmenni ezeken a kérdéseken (Rétvári Bence: Így van!), és sok időt spóroltunk volna meg magunknak, mert ott a szakértők, konkrétan az adat kezelői és azok a szervezetek, amelyek ezt fogják csinálni, ott voltak és válaszoltak volna az önök kérdéseire.

Én azt sajnálom ebben a nem részvételben, a részvétel hiányában ezen az egyeztetésen, hogy például el tudom képzelni, hogy sok jobbikos képviselő, DK-s képviselő meg momentumos képviselő nem is tudta, hogy érkezett hozzájuk ilyen felhívás, mert Lukács képviselő úr meg Gyurcsány Ferenc meg Gelencsér Ferenc szépen kitörölték, válaszolták, hogy márpedig erre nem, és el sem jutott önökhöz. Lehet, hogy Sebők képviselő asszony szívesen elment volna a megbeszélésre. (Komáromi Zoltán: Vagy én! )Komáromi képviselő úr szívesen elment volna a megbeszélésre. Varga képviselő úrnak is örültünk volna, de hát nem annyira, mint a többieknek. (Varga Zoltán: És de szomorú vagyok!) Simán lehet, hogy Szabó Szabolcs is örömmel vette volna a lehetőséget, hogy az Országos Mentőszolgálat vezetőivel tudott volna konzultálni. (Szabó Szabolcs: Olvastam.  Dr. Selmeczi Gabriella: És miért nem jött képviselő úr, ha olvasta?) Máskor kérjék meg a frakcióvezetőket, hogy legyenek ebben egy kicsit nyitottabbak, és legyenek önök felé egy kicsit nyitottabbak, és segítsenek abban, a belső demokráciát és transzparenciát tudja ez erősíteni.

Én csak arra kérem önöket, hogy ha olyan dolgok vannak a törvényben, amiket önök is kérnek és amit önök is támogatnak, akkor nem kell eljátszani itt a demokrácia halálát, és minden rossz, és az egészségügy a szakadékban van. Dolgozzunk együtt közösen, hogy még jobb legyen, mert van mit javítani rajta, csak sokkal-sokkal több eredményt értünk el az elmúlt tíz évben, mint az azt megelőző nyolcban, amikor önök tönkrevágták gyakorlatilag az egészségügyet.

És hogy ki kit rak utcára? Hát, az volt az állam kivonulása az egészségügyből, amikor bezárták az OPNI-t, és kirakták az embereket, a pszichiátriai betegeket az utcára, az volt az egészségügyből való kivonulás. Vagy amikor bezárták a Szabolcs utcai Kórházat. Vagy amikor bezárták a Schöpf-Merei Kórházat. Vagy a HospInvest mond önnek valamit, tisztelt képviselő úr? Az volt az állam kivonulása az egészségügyben, amikor Gyöngyösön meg Egerben meg Kiskunhalason meg még számos helyen egyszerűen csak átadták egy magánvállalkozásnak a kórházakat. Az volt az állam kivonulása az egészségügyből, most viszont nem ez történik. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage