DR. VADAI ÁGNES (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Abban legalább nincsen közöttünk vita, hogy az egészségügy egész Magyarország ügye, nincs DK-s beteg, nincs fideszes beteg; beteg van, aki szeretne meggyógyulni, és a statisztikák mögött azért mégiscsak magyar emberek vannak, anyák, apák, nagynénik, nagybácsik, gyerekek.

Éppen ezért szerintem mindannyiunknak érdeke, hogy valóban XXI. századi egészségügyi rendszer legyen, de ha ezt szeretnénk, és önök is ezt szeretnék, akkor, azt gondolom, az úgy kezdődik, hogy akár a Népjóléti Bizottságban, akár plenáris ülésen egy egészségügyi vitanap keretében elkezdünk erről beszélgetni, az ugyanis nem egyeztetés, hogy önök megalkotnak egy jogszabályt, valakikkel azt egyeztetik, majd odahívnak bennünket. Az ön elődje, Kontrát Károly ezt egyszer eljátszotta, mi meg elmentünk, beszélgettünk, majd másnap a parlamentben az ön elődje, Kontrát államtitkár úr arról beszélt, hogy volt az ellenzékkel egyeztetés.

Én azt szeretném önöknek mondani nagyon őszintén, hogy ha velünk szeretnének beszélgetni az egészségügy jövőjéről, hogy milyen legyen a XXI. századi egészségügy, akkor találjuk meg annak a módját. Ha önök nem szeretnének a Népjóléti Bizottságba jönni, rendben van, ha önök nem szeretnek plenáris ülésen erről vitatkozni, rendben van, de akkor találjunk egy olyan módot, egy olyan lehetőséget, ahol erről elkezdünk koncepció mentén, hosszú távon, ciklusokat átívelően beszélgetni, hogy milyen legyen a magyar egészségügy, mik azok a legfontosabb pontok, amelyekhez mindig ragaszkodni fogunk, és hogyan fogjuk a magyar egészségügyet finanszírozni. Én azt gondolom, ez a beszélgetés, ez az egyeztetés. Az nem egyeztetés, hogy elinvitálnak bennünket egy megbeszélésre, aztán most azért piszkálnak bennünket, mert nem mentünk, legutóbb meg azért piszkáltak bennünket, mert ott voltunk. Úgyhogy én azt javasolnám, hogy ebbe az irányba menjünk.

Utolsó megjegyzésem az összes eddigi felszólalással kapcsolatosan, a gyurcsányozás kapcsán: ha ezt egy férfi mondja, képviselőtársaim, Dobrev Klárára, az csak bárdolatlanul goromba, ám ha ezt egy nő teszi, akkor azt tudom mondani, hogy visszataszító és megdöbbentően ostoba. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage