DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Komáromi Zoltán képviselőtársamra szeretnék reagálni, illetve Jámbor András képviselőtársam tett fel nekem egy kérdést a nyugdíjszámlákkal kapcsolatban.

Komáromi Zoltán képviselőtársamnak mondom csak  most volt egy kis időm, megpróbáltam előkeresni egy szó szerinti mondatát , hogy 2022. június 1-je, tehát VI. hónap 1-je egy szerdai nap volt. Reggel az ATV-ben az egyik kérdező riporter mondja: „László Imre azt mondta tavaly az ATV Startban, hogy a 164 kórházból legalább 70-re nincs szükség. Egyetért ön ezzel?”  tették fel önnek a kérdést. Ön azt válaszolta, hogy „még ennél is kevesebb kórház is elég lenne”. (Dr. Komáromi Zoltán: Tessék tovább mondani! Tovább mondtam! Három mondatban elmondtam, hogy mire gondolok!) Itt ez az idézet van leírva. (Dr. Komáromi Zoltán közbeszól.  Az elnök csenget.) Köszönöm szépen.

Képviselőtársam feltett nekem egy kérdést a nyugdíjszámlákkal kapcsolatosan. Ő nincs most benn, én most nem húzom ezzel az időt, de szívesen megkeresem, vagy jöjjön ide, és elmondom neki. A dolognak az a lényege, hogy Magyarországon minden felnőtt állampolgárnak van egyéni nyugdíjszámlája. Ez az egyéni nyugdíjszámla több adatot tartalmaz. Tartalmazza egyfelől a járulékfizetés alapját képező jövedelmet, ezt minden hónapban vezeti a nyugdíjbiztosító, és tartalmazza a szolgálati időt (Sebők Éva: Egyéni számla nincs, kimutatás van!), valamint tartalmazza azt az információt is, ha valakinek… (Varga Zoltán: A számla általában pénzt tartalmaz.) Tessék? (Varga Zoltán: A számla általában pénzt tartalmaz.) Ez azt vezeti. A számla nem pénzt tartalmaz, a számla egy információt tartalmaz arról ebben az esetben, hogy ha majd ön nyugdíjba megy, akkor mennyi lesz az ön nyugdíja, mi alapján számolják ki. (Sebők Éva: Véletlenül sem!)

Magyarországon a nyugdíjat két adat alapján számolják ki: az egyik a szolgálati idő, amit figyelembe vesznek, a másik pedig a járulékfizetés alapját képező jövedelem, ezt tartalmazza. (Varga Zoltán: Nem!) Akkor én erről nem nyitok vitát (Varga Zoltán: Ön nem ezt ígérte!), ez van a jogszabályban szinte szóról szóra, és ezt a nyugdíjbiztosító mindenkinek egyénileg vezeti (Varga Zoltán: 300 milliárd forintot…), tehát ön beléphet a kormánykapun keresztül is, vagy bemehet a nyugdíjbiztosítóba, lekérheti, megnézheti ezeket az információkat.

Miután itt még mondják nekem a nem minősítem, hogy micsodát, azt azért hadd mondjam el önöknek, hogy az 1990-es évek végén elindult egy nagyon nagy munka a nyugdíjbiztosítónál, mert ezek a számlák, amelyekről most beszélek, kézzel voltak vezetve a nyugdíjbiztosítónál, és a régi adatok, papírok különböző raktárakba voltak lerakva. Elindult egy nagyon komoly munka, hogy digitalizálva legyenek ezek az adatok. (Varga Zoltán: 300 milliárd forint!)

Az első Orbán-kormány idején elkezdtük szépen digitalizálni, bevinni az adatokat, pontosan azért, hogy ha ön szeretné megtudni, hogy az ön egyéni számláján mi szerepel, hány évig dolgozott, mennyi a szolgálati ideje, mennyi volt a járulékfizetés alapjául szolgáló jövedelem, akkor meg tudják gyorsan mondani, ne kelljenek hozzá hónapok, hogy előkeressék a papírokat. 2002-ig ez a munka gyönyörűen ment, majd 2002-ben jött az MSZP-SZDSZ-kormány, leállította ezt a munkát, ezt a folyamatot. (Varga Zoltán: 300 milliárd forint!) Majd 2010 után folytattuk ezt a munkát, és azóta gyakorlatilag rendkívül gyorsan hozzájuthatnak az állampolgárok ezekhez az információkhoz. Tehát Magyarországon az állampolgároknak van egyéni számlájuk, és tartalmazza ezeket az információkat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.  Varga Zoltán: 300 milliárd!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage