RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Rövid leszek, de szerintem a kórházon belül már előrehaladottabb ez a folyamat, mint amennyire kívülről ön is látja. Én magam is talán több mint egy hónapja egyeztettem a kórház jelenlegi vezetőjével, aki szintén beszámolt azokról az irányú folyamatokról, amelyek teljesen okszerűek, és nyilván logikusan ebbe az irányba kell hogy menjen, hogy tényleg egészen kicsi rész az, amelyik a klasszikus honvédelmi feladatokat látja el. De amikor a szomszédunkban egy háború dúl, és amúgy is egy háborús világ van, akkor különösen figyelnünk kell arra, hogy a speciális katonai egészségügyi funkciót megőrizze kisebb részben a kórház. Nyilván ennek a fizikai meghatározása is zajlik a kórház körül.

Ez több évtized óta magunk előtt gördített probléma, hogy a Honvédkórház most az általános közegészségügyi ellátás része vagy a honvédségé, hogy ez most egy honvédelmi minisztériumi épület, vagy ugyanúgy osztja a többi kórház sorsát és részt vesz az általános ellátásban, mert részt vesz, hiszen sokan járnak oda nyilván, nemcsak a Budapestnek azon részén lakók, hanem azok is, akik az agglomerációban laknak, vagy akár még egy kicsit kijjebb, azok is oda járnak, mint kiemelt kórházba. Úgyhogy ez adja is magát. Nekik kell elsősorban fizikailag meg kapacitásban meghatározni pontosan, hogy mely emeletek, mely részek melyik részhez fognak tartozni. Itt azért még nem ég teljesen a körmünkre a gyertya, mert ahogyan ön is mondta, még közel másfél hónapunk hátravan. A kórház ezt a munkát már egy jó ideje viszi, ebben előrehaladtak. Tehát szerintem mindenki időben fog értesítést kapni.

A betegek továbbra is be tudnak járni, az ő részükre ez a közszolgáltatás meglesz, de az egész állami egészségügyünk szerintem egységesebbé válik, mert egy fontos civil ellátást tényleg nagy mennyiségben, nagy számban végző intézmény a normális, Országos Kórházi Főigazgatóság alatti rendszerben fog működni, már csak azért is, mert nyilvánvalóan ennek a törvényjavaslatnak is ez egy fontos iránya, amely a megyei kórházak vezető szerepét jelöli. Nyilván Budapest és Pest megye vonatkozásában ez másként van, mert nem megyeszékhely van, meg városi kórházak. De vannak városi kórházak ezen a részén is a közép-magyarországi régiónak, amelynek nyilván magasabb progresszivitási szintű intézménye a Honvédkórház.

Ezért is fontos, hogy az OKFŐ alatt levő vármegyei kórház, városi kórház ebben a rendszerben tudjon tevékenykedni, hiszen ezek a kórházak nemcsak a városi kórházak szakmai irányítását végzik, hanem részük van a járóbeteg-ellátás szakmai koordinálásában, az alapellátás szakmai koordinálásában. Tehát ezért is fontos, hogy legyen ennek a szerepnek is egy vezető intézménye, és az ne honvédelmi irányítás alatt legyen, hanem az OKFŐ irányítása alatt, mint a többi kórház.

Úgyhogy ez a munka a kórházon belül zajlik, erről a vezető beszámolt, és bízom benne, hogy határidőben mindenki minden információval rendelkezni fog. De az irány logikusan az, mert nem is lehet más, mint amit ön is mondott, én is mondtam korábban, most is mondtam. Bízom benne, hogy ez is megnyugtató lesz, és egy nagyon sok idő óta, generációk óta görgetett probléma végre megoldásra kerül, és az egészségügyben is egy tisztább, világosabb rendszer lesz, nem olyan kusza, vagy ha nem is kusza, de legalább nehezebben követhető, mint az elmúlt évtizedekben a Honvédkórház helyzete. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage