GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Néhány dolgot muszáj itt az elmúlt órák tapasztalatai alapján rendbe tenni, és ezért is kértem újra szót.

Itt elhangzott most már többször, hogy szankciók, egyeztetés, szabade az ellenzéknek részt venni, vagy vane értelme, hogy az ellenzék részt vegyen egy olyan egyeztetésen, amit így sebbel-lobbal összehív a kormány, persze tudva azt természetesen, hogy amit ott ellenzéki politikus mond, az semmit nem fog számítani a kormánypárti politikusoknak, ehhez hozzá vagyunk szokva a bizottsági üléseken is.

Szeretnék idézni valakit, mert volt olyan politikus Magyarországon, aki már az ilyen rapid megoldásokat erősen kifogásolta. 1990. május 22-én mondta a parlamentben ez az illető úr mélységesen fölháborodva, hogy a kormányprogramot három nappal az elfogadás előtt kapták meg az ellenzéki pártok, és hogyan lehet egy kormányprogramot három nap alatt átnézni, arról szakmai, politikai véleményt formálni. Ez az ember, aki ezt kifogásolta, azt is hozzátette, hogy ez azt jelenti, hogy azok, akik ezt a kormányprogramot három nappal a megvitatása előtt odaadták az ellenzéki pártoknak, valószínűleg azért tették ezt, mert nem akartak érdemi egyeztetést erről. 1990. május 22., Orbán Viktor, Fidesz, parlamenti felszólalása. Az Antall-kormánynak szólt ez a bírálat. Az MDF, a Kisgazdapárt, és igen, a KDNP volt tagja ennek a bizonyos kormánynak.

Tehát itt szembejön velünk egy ilyen megoldás, amikor tényleg arról van szó, hogy hiányoljuk az egyeztetést. Ha önök valóban úgy gondolják, hogy ezek az egyeztetések lezajlanak Magyarországon, akkor jogosan vetem föl talán azt a kérdést, hogy az egészségügy témájáról vagy a szociális rendszer átalakításáról nyugodtan lehetett volna nemzeti konzultációt kezdeményezni, azaz sok milliárd forint, ami elmegy bombás plakátokra meg egyebekre, azt a pénzt nyugodtan lehetett volna fordítani arra, hogy érdemi egyeztetés legyen valóban az emberekkel, és a különböző alternatívák közül ők is választhassanak, hogy elmondhassák véleményüket. Ha ezek az egyeztetések önök szerint működnek Magyarországon, akkor viszont nem értem, hogy miért kell Brüsszelben a pénzért könyörögve azt vállalni, hogy mostantól lesznek ezek a bizonyos egyeztetések. Hát, ha voltak ezek az egyeztetések általában az ország fontos dolgairól, akkor vagy nem kell ilyet ígérni, mert hiszen akkor ez okafogyott, hiszen az egyeztetések zajlottak, ha pedig ilyen ígéretet tesznek, az egy beismerő vallomás arra vonatkozóan, hogy ilyen egyeztetéseket önök nem folytatnak sem az ellenzékkel, sem a szakmai szervezetekkel.

(6.50)

Elhangzottak itt olyan, meglehetősen kemény kifejezések, amikor még Nacsa képviselőtársunk is itt volt az ülésteremben, hogy korrupciós ügyek, meg 2010 előtti úgynevezett korrupciós ügyek. Szeretném jelezni, hogy korrupciós ügyet akkor tudunk megnevezni, hogyha mondjuk, abban büntetőeljárás van, ítéletet hirdetnek, s a többi. Amiket ő fölsorolt, azok nem korrupciós ügyek, nincsenek ilyen típusú korrupciós ügyek, és egyébként pedig korrupciós ügyekről az Európai Bizottság és az Európai Parlament mond véleményt ma a magyar kormány tekintetében, látva azt, hogy az Európai Parlament mind a négy jelentős és fontos frakciója, tehát az Európai Néppárt, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek is azt mondták ki, hogy az Orbán-kormány korrupciós ügyei miatt és a jogállam felszámolása miatt nem érdemes arra, hogy odaadják az uniós forrásokat, azokat a pénzeket, amiket az ő adófizető polgáraik fizetnek be azért, hogy Magyarország fejlődhessen. Most lett elegük abból, hogy ezek a lopások és a jogállam felszámolása olyan mértéket öltött plusz egyébként az Orbán-kormány amúgy is vállalhatatlan diplomáciai ámokfutásával, amelyek most már azt az elegyet alkották, hogy egyszer csak nemet kellett mondani.

És ebből adódik az a kérdés is, és ez ügyben jó lenne, hogyha államtitkár úr esetleg valamilyen információval tudna nekünk szolgálni, hogy ha igazak azok a laphíresztelések, amelyek még a tegnapi napon megjelentek, mert ugye, most már reggel van, háromnegyed 7, miszerint az Európai Bizottság be fogja fagyasztani a Magyarországnak járó pénzeket, annak legalábbis egy nagyon jelentős részét, az milyen hatással lesz a magyar költségvetésre, amelynek egyébként már a nyári számai, amikor önök megszavazták a költségvetést, már akkor is komolytalan kategóriába tartoztak. Hiszen mindazok a számok, amelyek akkor előjöttek akár a forint/euró árfolyamra, akár a költségvetési hiányra és egyebekre vagy az államadósságra, azok nyilván nem állták ki az idő próbáját.

Tehát ezek a kérdések most itt vannak előttünk, néhány napon belül az a szégyen történhet meg Magyarországgal, hogy nem fogja megkapni az uniós forrásokat, amelyekről mindannyian azt gondoljuk, hogy nagy szüksége lenne az országnak ezekre a pénzekre, de az Orbán-kormány felelőtlensége és bűnös politikája miatt ezek a pénzek most már nagy valószínűséggel nem érkeznek meg, és abból, amit esetleg visszatart az Európai Bizottság, abból lesz olyan is  és ez a bűnök netovábbja , amelyik már soha többet nem lesz lehívható.

Képzeljük el azt a helyzetet, hogy mit mondana a Fidesz abban a helyzetben, ha mondjuk, nem a Fidesz kormányozna, hanem mondjuk egy másik kormány, amelyet nem Orbán Viktor vezet, hanem mondjuk, demokraták vezetnek, és mondjuk, egy olyan helyzet áll elő, hogy nem hozzák haza az uniós pénzeket. Van egy ilyen hatalmas nagy kupac uniós pénz, ami Magyarországé, Magyarországnak jár vagy Magyarország számára megszerezhető, és ebből a hatalmas kupac pénzből csak ennyi érkezik Magyarországra. Milyen minősítést lehet erre mondani? Ez a több ezer milliárd forint iszonyatosan fog hiányozni, és itt egy kicsit vissza is kapcsolódom az eredeti témánkhoz, iszonyatosan fog hiányozni az egészségügyből, az oktatásból, a szociális ellátórendszerből.

Önök azt mondták, hogy az uniós pénzek miatt nem tudják emelni a tanárok bérét. Akkor most ezek szerint kukába ment az ígéret, hogy akkor a tanárok bérét ebből emelni fogják? Ha nem jön a pénz, akkor miből emelik majd a bérüket? Ha azt mondják, hogy jövőre folytatódik az egészségügyi dolgozók béremelése, milyen pénzből fog folytatódni?

Egyébként pedig már az a mondat sem volt igaz, hogy azért nem emelik a pedagógusok bérét, mert Brüsszel visszatartja a pénzeket, a rendőrök fizetését is meg lehetett emelni anélkül, hogy uniós pénzekre szükség lett volna. Hozzáteszem, nagyon helyes, hogy emelték a pénzüket, még mielőtt bárki azzal vádol, hogy én ezt kifogásolom, ellenkezőleg: még nekik is sokkal nagyobb béremelésre lett volna szükségük.

Muszáj azt is megjegyeznem, mert a vitában ez is elhangzott, hogy 2010 óta milyen rettenetesen nagy fejlődés történt, előtte volt maga az armageddon, és amióta Orbán Viktor 2010-ben a kormányrúdhoz került, azóta aztán elkezdett szárnyalni az egészségügy. Ismét megjegyzem, azért ülünk itt most már fél napja, mert baj van a magyar egészségüggyel.

2010-ben önök egy működő egészségügyet vettek át, nyilván akkor is volt számos gond és számos probléma, de nem lehet elfelejteni, hogy 2002-ben az a kormány, amelyik átvette a kormányrudat az Orbán-kormánytól, 50 százalékos egészségügyibér-emeléssel kezdte a munkáját. Ezenkívül sokat tett a légimentésért Magyarországon, kórházakat újított fel, rendelőintézeteket újított fel, mentőállomásokat újított fel.

Például, most csak eszembe jut a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Kőbányán vagy akár az új onkológiai központ, amit még Kásler Miklós avatott fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök társaságában. Akkor még úgy gondolta természetesen ő is, hogy neki is oka van ez ügyben a büszkeségre. De mondhatnám a SOTE Tűzoltó utcai új épülettömbjét is, amelyet szintén a Gyurcsány-kormány épített. Tehát nem armageddon volt, hanem egy működő egészségügy, amelyben természetesen az egészségügyben volt még sok-sok nehézség meg probléma, de hát ez természetes, de semmiképpen nem igaz az a mondás, hogy itt romhalmazt vettek át, és ezen kellett változtatni.

Elhangzott az is itt a vitában sokszor, hogy az Orbán-kormány nem támogatja a fizetős egészségügyet. Az egészségügy mint fizetős ágazat itt van velünk, a mindennapjainkban. Amikor önök azt mondják, és itt megint többször elhangzott a vizitdíj, senki nem akarja a vizitdíjat visszahozni, az egy adott helyzetre volt egyfajta válasz.

Ma az a vizitdíj, amit önök itt még mindig kifogásolnak, az folyó áron körülbelül 65 eurócent, amit fizetni kellett ezért a történetért. Ma, ha valaki meg akarja látogatni a rokonát egy kórházban, és a kórház területén akar parkolni, akkor 1500 forintról indul az órája, pedig nem is egészségügyi szolgáltatást vett igénybe, hanem csak parkolni szeretne; tehát mondom: a 300 meg az 1500.

És akkor még arról nem beszéltünk, hogy  és itt Lukács képviselőtársam is fogászati példát mondott  egy sima, egyszerű fogtömés 5 ezer forint egyébként az állami egészségügyben, teszem hozzá, tehát még ott is fizetős, de az, hogy több tízezer forint alkalmanként, meg több százezer forintba is kerülhet a magánegészségügy, az mind azt jelenti, hogy ma az egészségügy igenis fizetős. Ugyanúgy fizetős, mint ahogy önök azt is mondták, hogy bezzeg az előző kormány 2010 előtt be akarja vezetni a tandíjat. Akik bevezették a tandíjat, azok önök. Azt, hogy mondjuk az ELTE Jogi Karán egy szemeszter több mint 300 ezer forint, azt minek nevezzem? Tehát azt öt évig valaki fizeti, az 600 ezer forint egy évben, az 3 millió forint tandíjat jelent. Amikor tehát önök azt mondták, hogy se tandíj, se fizetős egészségügy, akkor egész egyszerűen semmiképpen nem mondtak igazat.

Arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy számos lehetőség lett volna, és ismét visszakanyarodom az uniós pénzekre, lett volna bőven lehetőség arra az elmúlt években, hogy fordítsanak, változtassanak a politikájukon, és ne kerüljünk abba a helyzetbe, hogy Magyarország nem fog hozzájutni ezekhez az uniós forrásokhoz.

Hogy csak egy példát mondjak, és itt, ugye, megint visszautalok arra, hogy itt az előző kormányt vádolták korrupcióval: tessék belépni az Európai Ügyészségbe, és mindent kivizsgáltatni akár Battonyától Nemesmedvesig, Ádámtól és Évától a jelenkorig, akkor el fogják hinni önöknek a választók és az európai döntéshozók, hogy önök komolyan gondolják azt, hogy megpróbálják üldözni a korrupciót, és tesznek egy lépést a jogállam helyreállítása érdekében.

Most azonban per pillanat ott tartunk  és ez rendkívül aggasztó , hogy az Európai Parlament első körben azt fogja mondani az Európai Bizottságnak hivatalos döntésében, hogy ne adják oda az uniós pénzeket. És ebben az Európai Néppárt is az Orbán-kormány ellen fordult. Igen, az az Európai Néppárt, amelynek önök tagjai voltak, mármint a Fidesz, és egyébként a KDNP befolyásoló erejét bizonyítja, mármint az, hogy semmilyen hatása nincs a folyamatokra, hogy tagja ugyan az Európai Néppártnak, de semmit nem tudott tenni annak érdekében, hogy ezek a pénzek megérkezzenek.

(7.00)

Idevalónak tekinthetem azt a Navracsics Tibortól származó beismerést is, hogy kár volt kilépnie a Fidesznek az Európai Néppártból, mert egész egyszerűen a lobbierőt is elveszítették az európai diplomáciai életben. Gyakorlatilag ma nincsenek barátai Magyarországnak, bármerre nézünk, egészen egyszerűen elfogytak Magyarország szövetségesei most már körülöttünk is mindenhol, és ebben súlyos felelősség terheli mindazokat, akik ezt az egyrészt-másrészt politikát képviselik például az orosz háborús felelősség ügyében. És azt lehet látni, hogy a V4-ek gyakorlatilag felbomlott ennek következtében; az önök által nagyon várt és itt a parlamentben is „Forza Italia!” kiáltással várt olasz kormány éppen fegyvereket kíván szállítani Ukrajnának, jelentette be a miniszterelnök. Tehát azért mondom, hogy az egészségügy és a szociális helyzet is meg fogja sínyleni azt, ami most vár Magyarországra. Ne adja isten, de az az igazság, úgy tűnik, erre kell felkészülnünk, hogy ezek a pénzek nem fognak megérkezni; és olyan pénzek is lesznek közöttük, amelyeket örökre elveszítünk.

És csak még egy, mert én szeretek hivatkozni arra, hogy a múlt nem az armageddon volt, amikor Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, és először ment tárgyalni magyar uniós fejlesztési pénzekért  visszakereshető az interneten , az utolsó pillanatban, még a döntés éjszakáján egymilliárd eurót, folyó áron több mint 400 milliárd forintot szerzett Magyarországnak, és ezzel segítette Magyarország gyarapodását és fejlődését.

Szeretném, ha Magyarország hozzájutna ehhez a pénzhez, de tartok tőle, hogy ez az egészségügyből és az oktatásból is hiányozni fog. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage