JÁMBOR ANDRÁS IMRE (Párbeszéd): Köszönöm szépen a szót. A szakrendelők kapcsán gondoltam, hogy újra megkérdezném azt, hogy tudjae itt valaki állítani, a fideszes képviselők, illetve államtitkár úr, valamelyikőjük, hogy nem fogják elvenni a szakrendelőket az önkormányzatoktól. Nacsa képviselő úr már valami hasonlót  nyilván ilyet nem ígért meg, hiszen nem ez a szándék  próbált pedzegetni. Csak összegyűjtöttem, hogy államtitkár úr, az előző államtitkár, aki itt volt, az egészségügyi államtitkár, miket mondott. Például azt mondta válaszként erre a kérdésre, amit szerintem több mint tízszer tettünk fel, hogy egyelőre nincs szó egy automatikus átállásról. Ezt a nemnek nagyon nehezen értelmezhető mondatot én inkább igennek értelmezném, hogy lesz szó, csak nem automatikus átállásról a szakrendelők ügyében, illetve beszélt arról is, elkezdte azt magyarázni, hogy a vagyonelemek az önkormányzatoknál maradnak, ha lesz is ilyen, ami szintén azért inkább arra mutat, hogy van már itt gondolkodás arra, hogy a szakrendelők átkerüljenek az önkormányzatoktól az állam felé.

Hogy mi ezzel a probléma? Én Józsefváros és Ferencváros képviselője vagyok, és ebben a két kerületben, például Józsefvárosban Kocsis Mátéék alatt lettek iszonyatos fejlesztések, és egyébként nagyon helyes fejlesztések az Auróra utcai szakrendelőben, lényegében tetőtől talpig megújult a szakrendelő, most Pikó András alatt terveznek további fejlesztéseket.

Ha én jól tudom, lehet ezen nevetni, de az a baj, hogy ha önök elveszik a szakrendelőket az önkormányzatoktól, akkor semmilyen fejlesztés nem lesz, hiszen semmilyen pluszpénz nincsen allokálva a rendszerben arra, hogy ezeket a szakrendelőket fejlesszék, és ez a probléma, képviselő úr. (Cseresnyés Péter felé fordulva:) Hiába nevetgél ezen, hiába integet a fejével, képviselő úr, ugye, az előbb beszéltem itt arról, hogy nagyon jók ezek az átalakítások, és nagyon érdekesek ezek a tervezetek, csak mondják már meg azt, hogy hogyan lesz ezekre pénz, amikor azt látjuk a zárszámadásban, hogy 0,3 százalékkal nőtt a tavaly előtti évről az idei évre az egészségügyre költött kiadások összege, ami infláció alatti.

Hogy lesz az ápolási részlegekre, hogyha átkerülnek a szociális ellátásba, pluszpénz? Honnan lesz rakva? Erre senki nem tudott válaszolni. Honnan lesz rakva a Mentőszolgálathoz pluszpénz, hogyha pluszfeladatokat adnak nekik? Erre senki nem válaszolt. Lehet, hogy ebben a törvénytervezetben vannak jó dolgok, sőt én azt gondolom egyébként, hogy vannak is jó dolgok, csak az a baj, hogy részletszabályokat nem látunk, pénzt nem látunk, amit ebbe pakolnának bele, és emiatt kétségessé válnak ezek az intézkedések.

Itt főleg a szociális ellátás kapcsán, az ápolás kapcsán örülök, hogy itt van államtitkár úr, mert örülnék annak, hogyha elmondaná az egészségügyből átkerülő ápolási részlegek kapcsán a szociális részt, hogy kik fogják átvenni ezeket az intézményeket, tehát hogy kik fogják ezeket az osztályokat átvenni. Honnan kerül bele pluszforrás? Hiszen rosszul működnek jelenleg azok az intézmények. Ezt tudjuk, bárki, aki egyébként ilyen elfekvőnek nevezett helyen volt, az tudja, hogy az nem az ideális körülmény. Honnan fog a kormány pluszforrásokat belerakni? Milyen új módszertant talál ki arra, hogy ez jobban működjön? Sejthetően az lesz a pluszforrás, ami ide bele lesz rakva, hogy az intézményvezetők egyénileg állapíthatják meg a térítési költséget, és ebből szednek be pluszforrásokat.

(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Csak az a baj, hogy ezekben az intézményekben nem képviselői fizetéssel egy életet ledolgozó emberek vannak, nem milliós fizetésekkel dolgozó emberek vannak, hanem olyan emberek, akik nagyon nehezen tudják kigazdálkodni ezt, olyan családok, akik nagyon nehezen tudják kigazdálkodni ezeket az összegeket. Mi pontosan erről beszéltünk a szociális törvény vitájában, hogy nem lehet olyan állami ellátást csinálni, amelyben azt mondja ki a rendszer, hogy az egyéné elsősorban a felelősség, és aztán a családjéé. Lehet, hogy persze, nem tudom, Mészáros Lőrinc családja kiválóan megoldja az egyéni felelősség kérdését, meg a család is tud segíteni, hogyha bajba jutottak, csak hát pontosan a bajba jutott embereknél, akik egy válságban például bajba jutnak, azoknál az embereknél kevéssé van meg az a lehetőség, hogy mondjuk, egy ápolási osztályon egy megemelt díjat ki tudjanak fizetni. És ha nem tudják kifizetni, akkor mi történik? Vagy hazakerül az ápolt a családhoz, ami egyébként elveszi a munkalehetőséget gyakorlatilag a család egy tagjától, vagy még rosszabb dolog történik, ebbe most ne menjünk bele.

(8.00)

Tehát az lenne a kérdésem alapjáraton, hogy tudnake nemet mondani arra, hogy a szakrendelőket elveszik, tudjáke azt állítani, hogy nem fog ilyen történni. A másik kérdésem pedig az, hogy honnan lesz pénz ezeknek az intézkedéseknek a megalapozására, és miért nem látjuk a részletszabályokat, amikor egy ilyen súlyú átalakítási rendszert kap a parlament maga elé. Harmadrészt pedig a szociális államtitkár úrtól kérdezem, hogy az ápolási résznél mik azok a feltételek, amelyek meg fognak teremtődni, amikor az egészségügyből a szociális ágazatba átkerülnek ezek a részek. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage