KORDÁS LÁSZLÓ (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Valójában az előző államtitkárnak szerettem volna feltenni ezt a kérdést, bár meg is tettem, de nem sikerült neki válaszolni. Most már, hogy nincs itt, ezért önnek címezném ezt a kérdést újra, államtitkár úr.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy azt szerettem volna megtudni, kivel történtek az egyeztetések e törvényjavaslat apropóján. Azt hallottuk Rétvári államtitkár úrtól, hogy különböző kamarákkal, köztestületekkel, szakmai szervezetekkel voltak egyeztetések. Ezt a részét tehát hallottuk már, nem szeretnénk még egyszer hallani. Viszont a kérdésem arra vonatkozott, hogy a szociális partnerekkel volte egyeztetés erről. Mégpedig azért gondolom ezt fontosnak, mert mégiscsak a munkáltatók finanszírozzák a szociális hozzájárulási adón keresztül magát a rendszert. Nyilvánvalóan, ha ők finanszírozzák, ők adják össze azt a pénzt, amit az egészségügyi rendszerre fordítunk, akkor az elköltésében, az átalakításában, annak felügyeletében is lehetne nekik szerepük, mint ahogy a munkavállalóknak is, hiszen ők pedig igénybe veszik az ebből a rendszerből finanszírozott szolgáltatást. Ilyen értelemben, azt gondolom, rájuk is tartoznak ennek a salátatörvénynek a részletei.

A következő ilyen kérdésemet már néhány éve is feltettem önöknek, amikor a kafetéria megszűnéséről volt szó és annak megszüntetéséről rendelkeztek. Akkor pont jeleztük, a munkáltatók és a szakszervezetek együtt, közösen egy javaslatban, hogy az egészségpénztári befizetések adókedvezményét nem kellene elvenni, mert éppen az állami egészségügyi rendszerről vesz le feladatot és finanszírozást ez a rendszer. Tehát ha a munkáltatók kaptak volna továbbra is lehetőséget arra, hogy adómentesen utalhassanak az egészségpénztári befizetésekre, akkor nyilvánvalóan sokkal könnyebben lehetne megoldani azokat a problémákat, amelyeket ma a rendszer produkál. Köszönöm szépen a szót, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage