DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. (Fülöp Attilához fordul.) Államtitkár úr, ön a szociális területekért felelős államtitkár, ha jól tudom. (Fülöp Attila: Igen.) Köszönöm szépen.

Van a törvénynek egy olyan része, amely arról szól, hogy a közel 28 ezer krónikusfekvőbeteg-ágyat, ezeknek az intézményeit a szociális ágazatnak adják át. Az eddigi vita során azt már államtitkártársai elmondták, konkrétan, ha jól emlékszem, még egészségügyi államtitkár úr az első körben, hogy ebből első lépésben 2800 ágyat terveznek most átadni, vagy ennyi ágynak megfelelő intézményt. A következő kérdésem lenne önhöz, mert gondolom, hogy ezt a területet ön ismerheti a legjobban. Nem az egészségügyi része érdekel engem, hanem az, hogy utána a szociális ágazaton belül mi fog történni. A többit, a maradék 28 ezerig mikor fogják, milyen ütemezésben tervezik átadni, kik, hogyan és miből?

A jelenlegi ágazati bérfeszültségek, létszámhiányok mellett vane valami számításuk, hogy körülbelül hogyan fog ez működni a szociális ágazatban? Ha nem hajlandó valaki átmenni közalkalmazottnak az intézménnyel együtt  ez van a törvényben , és az egészségügy területén marad egészségügyi jogviszonyban, akkor nyilvánvalóan oda valakiket kell majd találni helyette, akik ezekben a krónikus ápolási intézményekben ki fogják szolgálni az embereket. Hogyan kívánják ezt lebonyolítani, milyen ütemezéssel, még egyszer mondom, és nagyjából miből? Tehát lesze a szociális ágazatban arra pénz, amit most felsoroltam  pluszfeladat, ember, pénz, paripa, fegyver , és ha igen, ennek a fedezetét hol láthatjuk? Nagyon megtisztelne, ha válaszolna, államtitkár úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage