DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Az előző hozzászólásomban átfogó jelleggel ismertettem, hogy a Jobbik mint felelős konzervatív párt miért támogatná sokkal jobban a háziorvosi rendszert. Ezt a gondolatmenetet szeretném továbbfűzni azzal, hogy kicsit szakmai részletekbe is mennék, amennyire ezt ez az időkeret megengedi.

Először is, az a fajta változás, amely szakorvosi kompetenciába utalta a nagyobb értékű szolgáltatások utalványozását, leértékelte valamilyen formában a háziorvosokat, ahogy azt az előző körben is már elmondtam, gyakorlatilag egyfajta ilyen beutaló íróvá változtak azok a háziorvosok, akik nagyon sokszor szakorvosi kompetenciával is rendelkeznek. Ha megfelelő továbbképzést kapnak, ahogy azt az előző körben is elmondtam, akkor igenis alkalmasak volnának véleményünk szerint egy megerősített háziorvosi praxissal  kiegészülve a megfelelő diagnosztikai eszközökkel, akár kisebb műtő felállításával  arra, hogy itt saját hatáskörben végezzék el a betegek ellátását.

Ráadásul nagyon fontos lenne a praxisközösségek szerepe is véleményünk szerint, hiszen itt végre le lehetne vonni az irányított betegellátási és alapellátási modellkísérletek tapasztalatait. Akkor egy olyan felelős praxisközösségi rendszert lehetne kialakítani, ahova már megfelelő minőségbiztosítás mellett vissza lehetne adni az utalványozási jogkört véleményünk szerint. Az is megfontolandó egyébiránt, hogy az egészségügyi alapellátási kötelezettséget járási szinten gondoljuk újra. Tehát így kellene a mi véleményünk szerint sokkal átgondoltabban fejleszteni a magyar egészségügyet. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage