ARATÓ GERGELY (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Bármennyire is tisztelem Jámbor képviselő úr optimizmusát, de ezt nem tudom osztani. Szerintem teljesen egyértelművé tette a kormány ebben a vitában, aki nyomon követte az elmúlt, már nem is tudom megszámolni, hogy hány órát, annak világos volt, hogy mi a kormány terve a szakrendelőkkel.

A mostani törvényjavaslatban még  ugye, nem vagyunk még a végén a folyamatnak  nincs benne a szakrendelők államosítása, de benne van az a felmérési igény, aminek megalapozza a szakrendelők elvételét, és benne van egyébként a modell is, mert a védőnői rendszer elvételének a modellje ugyanaz a modell, amit tudomásunk szerint a szakrendelőknél is alkalmazni kívánnak. Ott le van írva az, hogy mi történik a vagyonnal, le van írva az, hogy mi történik a munkaviszonyokkal, hogyan tolnak ki az önkormányzatokkal, és hogyan tolnak ki egyébként a rendszerben dolgozókkal.

És aki ebben a vitában követte ezt a tizenvalahány órát, annak teljesen világos volt az államtitkár urak, nem ön, hanem az előző két államtitkár úr által elmondottakból, hogy mi a szándék és mi a gondolkodásmód. Teljesen világossá tette Takács Péter államtitkár úr, hogy önök statisztikában gondolkoznak, beteganyagban, ahogyan ő mondta, és abban gondolkoznak, hogy adminisztratív eszközökkel hogyan lehet javítani a statisztikákat; hogyan lehet például elérni azt, hogy azokat az egészségügyi dolgozókat, szakdolgozókat, orvosokat, akik a szakrendelőkben dolgoznak, el lehessen vezényelni a kórházakba a létszámhiány enyhítésére; elmondta, ugye, Takács Péter államtitkár úr, hogy rosszul kihasználtak ezek a szakrendelők. Szóval, magyarán szólva az önök szándéka teljesen világos, őszintén szólva, azt tudom mondani, hogy legalább akkor vallják be, hogy ez a szándék: ha nem most, akkor a következő lépésben elveszik az önkormányzatoktól és így jelentős részben az ott élőktől a szakrendelőket.

(9.00)

És még egy dologra felhívom a figyelmet, Takács Péter sokat beszélt arról, hogy milyen rosszul kihasznált szakrendelők vannak, tehát nyilván be is akarnak zárni inkább jó párat ezek közül. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage