FÜLÖP ATTILA belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Egy ilyen hosszú általános vita végén rögzíteni szeretném csak a törvényjavaslattal kapcsolatos elvi álláspontot. A helyzet az, hogy a kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy az orvosok és az egészségügyi dolgozók béremelése megtörténjen, és hogy a betegellátás minden szintje tovább javuljon.

(10.10)

Azt is szeretném rögzíteni, hogy további orvosibér-emelést természetesen az előzetes bejelentések alapján tervez a kormány. Így 2010-hez képest az egészségügyi bérekre fordított források összege több mint négyszeresére nő. Az is elhangzott itt a vita során, és szeretném ismét kiemelni, hogy az egészségügyi teljes kiadás tekintetében 2010-ben 1200 milliárd forint költségvetési támogatáshoz képest 2023-ra a költségvetés már 2670 milliárd forintot tartalmaz. Ez 120 százalékos növekedést jelent. Tehát a számok is azt bizonyítják, hogy többletforrás és fejlesztés történik a költségvetésben. Mindehhez képest az ellátórendszer megújításához most javasolt intézkedéseket egyébként a koronavírus-járvány alatt szerzett tapasztalatok is, valamint a betegellátásban felmerült tipikus problémák indokolttá tették.

Nagyon röviden, hogy mégis a törvénynek mi a lényegi mondanivalója, és mi az, aminek a támogatását a kormány kéri. A most javasolt intézkedések egyik fő célja, hogy a betegek mielőbbi ellátása, diagnosztizálása érdekében megerősítsük az alapellátást, mint ez többször elhangzott, és a háziorvosi ellátás az ország minden részén hasonlóan elérhető és színvonalasabb legyen. Ezt célozza az, hogy a települési önkormányzatok mellett az állam is nagyobb felelősséget vállal a háziorvosi praxisok szervezésében, az üres praxisok feltöltésében és a praxisok közötti egyenletesebb terhelésben. A háziorvosi ellátást az önkormányzatokkal együttműködve az Országos Kórházi Főigazgatóság fogja szervezni.

Szeretném továbbá kiemelni, hogy a védőnők, megőrizve a szakmai önállóságukat, a jövőben a helyi kórházak alkalmazottjai lesznek. A kórházi ellátás színvonalának további javítása érdekében erősebb irányítói jogosítványokat kapnak a megyei kórházak a kórházi ellátás megszervezésében. Ennek eredményességét a koronavírus-járvány már igazolta. Egyúttal a városi kórházak is erősödnek, hiszen feladatot kapnak a háziorvosi ügyeleti ellátásban és a népegészségügyi szűrésben is. A megyén belüli feladatmegosztás lesz sokkal hatékonyabb és a betegek szempontjából biztonságosabb.

Szintén a hatékony ápolási feladatok, szociális feladatok szervezését szolgálja az a javaslat, melyről szintén bőven beszéltünk, miszerint a jelenlegi kórházakban működő ápolási osztályok átkerülnek a szociális ellátórendszerbe, ahol ezentúl szakápolási központok keretein belül gondoskodnak a betegekről. Ennek a keretrendszerét, jogszabályi keretrendszerét tartalmazza az önök előtt lévő törvényjavaslat.

Végül a kormány megerősíti elkötelezettségét a várólisták mielőbbi csökkentésében, azok átláthatóságának javításában, valamint a magyar lakosság egészségügyi állapotának a megőrzése és a népbetegségek megelőzésének még hatékonyabb korai szűrési rendszerének kidolgozása iránt.

A fent elhangzottak alapján kérem a tisztelt Házat, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjen. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage