DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Hogy a kormány mennyire szorul rá a Párbeszéd szakértelmére, azért ebben a tekintetben az az irányadó, hogy a budapesti városvezetést hogyan tudják megoldani, illetve hogyan nem. Ha egyetlen szóval kellene leírnom, akkor a „káosz” szót használnám.

Most ön megint azt érzékelteti, mintha csak Magyarország küzdene gazdasági kihívásokkal. (Szabó Timea közbeszól.) Ehhez képest az elmúlt hetekben rengetegen vonultak utcára Berlinben, Bécsben, Brüsszelben, Párizsban, Madridban és az olasz városokban is. Ez a tény önmagában is ellentmond annak, hogy csak Magyarországnak kellene kezelnie gazdasági nehézségeket. (Szabó Timea közbeszól.)

Ami a munkavállalást illeti, ez a kormány a megalakulása óta támogatja a munkavállalást azért, hogy mindenkinek legyen munkája, aki szeretne dolgozni Magyarországon. Tudomásul vesszük, hogy a baloldal másféle politikát folytat, ez egyébként abban is tetten érhető volt, hogy amikor átvettük a kormányzást, akkor 12 százalékos volt a munkanélküliség, agyonadóztatták a munkavállalást, és a segélyezést helyezték előtérbe a munkahelyteremtés helyett.

Szívesen megnézem majd a javaslatukat, ha lesz alkalmuk arra, hogy részleteiben is kidolgozzák. Egyetlenegy dolgot hadd kérjek, hogy ne csak multikra hivatkozzanak, hanem folytassanak párbeszédet azzal kapcsolatban, hogy a magyarok mit szeretnének leginkább, mert azt is szeretném hozzátenni, tisztelt képviselő asszony... (Szabó Timea: 12 ezer fős mintán végeztek felmérést!) Én meghallgattam önt, kérem, adja meg a tiszteletet a Ház többségének. Azt is felvetném ebben a helyzetben, hogy a mostani gazdasági válságban, energiaválságban, szankciós válságban lassan az lesz a fő kérdés, hogy sikerüle megtartani a munkahelyeket. Érti, képviselő asszony? Az lesz a fő kérdés. (Szabó Timea: Én értem. Az a baj, hogy önök nem értik!) És ha önökön múlik, akkor ez nem így lenne.

Most utalt ön röviden a benzinhelyzetre. Szeretnék erre reagálni, akármennyire is próbálná kerülni ezt a témát. Erről beszéltünk. (Szabó Timea: Én hoztam szóba!) Most lép életbe az az olajembargó, amelyről még júniusban született döntés Brüsszelben, és már az előtt nagy károkat okozott, hogy életbe lépett volna, és nem elsősorban Oroszországnak, hanem az európai gazdaságnak. És a java, tisztelt képviselő asszony, még most jön, mert mi ugyan kiharcoltunk mentességet a szállítási tilalom alól, de ha egész Európában emelkednek az olajárak, akkor az árhatás alól nem tudjuk magunkat kivonni (Szabó Timea: Szlovákiában miért van benzin?!), akármennyire is szeretnénk. Így most mindennap…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage