TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Egy mondatban reagálnék az MNB elnökével kapcsolatos felszólalására. A Magyar Nemzeti Banknak nincs kormányzati feladata a gazdaságpolitikában. (Dr. Brenner Koloman: Ha gazdasági miniszter volt, akkor sem?) A Magyar Nemzeti Bank független, függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, így véleményét is teljesen függetlenül és szabadon mondhatja el (Z. Kárpát Dániel: Ahogy az megszokott Magyarországon!) akár a gazdaságpolitikáról vagy más, a világot érintő gazdasági ügyekről. Ezért, ha megengedi, én inkább a kormányzat gazdaságpolitikájáról beszélnék.

Arról beszélnék, hogy az elmúlt 12 évben mit is tett annak érdekében a kormány, hogy ilyen nehéz helyzetben is a gazdasági növekedés meghaladja a 4 százalékot, hogy a munkahelyek száma meghaladja a 4,7 milliót, és ma sem arról beszélnek Magyarországon a gazdaság szereplői, hogy hogyan fogják a vállalkozásukat megszüntetni, hanem azt tervezik, hogy ebben a nehéz gazdasági recesszióban, ami kialakulóban van, hogyan fogják fenntartani vállalkozásukat.

A magyar kormány már kétszer jól vizsgázott, és két válságon átvezette az országot; először, amikor a kormányváltás volt, válságban vette át az országot, hiszen az államháztartás csődközeli állapotban volt, 2009-ben a magyar gazdaság 6,6 százalékot esett vissza. A kormány döntéseinek, jó gazdaságpolitikájának és a devizahitelek megmentésének következtében a magyar gazdaság 2012-13-ban már egyensúlyi növekedési pályára tudott állni.

Azonban ez azt is jelentette, hogy a hitelek, segélyek és a munkanélküliség világából ezt az országot ki kellett, át kellett menteni, ezt a gazdaságot át kellett állítani a teljesítményorientált gazdaságra, az adórendszert át kellett állítani adócsökkentésekkel a teljesítményorientált egyéni teljesítményre, munkavállalói teljesítményre  minél többet keresek, annál jobban járok jobban. Ezt a gondolkodást meg kellett jeleníteni az emberek fejében, hogy nem az a jó, ha minimálbért keresek, és az adómentes, hanem az a jó, ha egykulcsos adóval egyre több jövedelemhez jutok, mert akkor több marad a családomnak.

Tisztelt Képviselő Úr! Alig lettünk túl a válságon, egyensúlyi növekedésre állítottuk a gazdaságot, az Európai Unió első országai között vagyunk, voltunk a gazdasági növekedés tekintetében, és akkor jött sajnos az orosz-ukrán konfliktus, ami újabb nehézség elé állítja az országot minden tekintetben. Soha nem látott energiaválság bontakozott ki, amit még megfejelt az Európai Unió rossz szankciós politikája, amelynek következtében egész Európát és benne Magyarországot is olyan gazdasági tényezők sújtják, amikkel nagyon nehéz megbirkózni.

Ennek ellenére a teljesítményünk a harmadik negyedévben is az Európai Unió legjobbjai között van, 4,1 százalékos növekedéssel, ennek ellenére az első kilenc hónapban a gazdaság 6,1 százalékkal tudott növekedni, és a munkanélküliség nem csökkent. Az Eurostat listáján az elsők vagyunk továbbra is az uniós adócsökkentési rangsorban, és az OECD-országok adó-versenyképességi listáján is nagyon jó helyezést ért el Magyarország. Különösen nagy eredmény a 9 százalékos társasági adó.

Hazánkat továbbra is mindhárom nagy hitelminősítő „befektetésre ajánlott” kategóriába sorolja, és ennek megfelelnek a Magyarországon eltervezett gazdaságpolitikai intézkedések. 28 százalékos a beruházási ráta, és ma is a legnagyobb beruházások Magyarországra, például Debrecenbe jönnek. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Úgy gondoljuk, ez a gazdaságpolitika a helyes út Magyarország számára. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage