GELENCSÉR FERENC (Momentum): Tisztelt Házelnök Úr! Tisztelt Ház! (Rétvári Bence: Államférfi!) Itt az év vége  azt hiszem, ideje számot vetni arról, hogy miként telt a 2022-es esztendő.

A miniszterelnök úr az év első felében azzal hitegette a magyar választópolgárokat, hogy minden jobb, szebb és nagyobb lesz, ha ismét őt bízzák meg azzal, hogy kormányt alakítson. De a miniszterelnök megtévesztette és átverte a magyarokat, és az önök által a rossz kormányzással okozott problémákat azóta is megpróbálja mindenki más nyakába varrni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón képes volt azt mondani, hogy az ellenzéknek lényegesen 50 százalék felett van a felelőssége a Magyarországon jelenleg kialakult helyzetben. Mindezt azt követően, hogy önök lassan 13  ismétlem, tizenhárom!  éve kormányoznak. Ki a hibás még önök szerint: Szvatopluk, Koppány vagy Dzsingisz kán esetleg?

Itt az ideje kimondanunk az igazságot a 2022-es évről. Hol is kezdjem a sort? Nézzük, mire lehetnek idén büszkék a tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, mit tehetnek be a fa alá!

Önök adókat emeltek, és megszorításokat eszközöltek egy gazdasági és megélhetési válság közepén. Önök adóév közben módosították az adótörvényt, és megszüntették a katát, ezzel közel 400 ezer magyar ember megélhetését sodorták veszélybe. Önök kétszer módosították idén a gránitszilárdságú Alaptörvényt. Önök pedagógusokat rúgatnak ki az iskolákból, miután megcsorbítják a sztrájk- és egyéb jogaikat. Az önök közel 13 éve alatt a gyermekeinket nevelő-oktató személyek bére elértéktelenedett, ezért tüntetnek, ezért jelzik a napnál is világosabban, hogy nagy a baj. Ezért a helyzetért kizárólag önöket terheli a felelősség, és nem mást.

(13.50)

Mindeközben olyan sikeresen megállították Brüsszelt, hogy 3000 milliárd forintot veszítettek el a magyarok. Gratulálok az eredményes munkájukhoz! Telepakolták az országot bombákkal, miközben az országban háború dúl. A folyamatos uszítással elérték, hogy az ukrán és a magyar nép közötti kapcsolat romokban hever.

Folytatom a sort. A magyar inflációs számok miatt a lakosság már félve megy be a boltokba, mert a legtöbb alapvető élelmiszer ára az egekben van, és a számok sajnos hétről hétre emelkednek. Fidesz-felárat fizetünk mindenért az önök rossz kormányzása miatt. Ebben a gyenge forintnak is óriási szerepe van, amit sikerült önöknek 2022-ben a mélybe taszítani. A piacok már nem hisznek az önök teljesítményében; hazánkban kétszer akkora az infláció, mint az európai uniós átlag  újabb dicséretes teljesítmény. Egy bevásárlólistát nem lehetne önökre bízni, nemhogy egy országot! És itt még közel sincs vége. A hét végén szerettem volna vidékre utazni (Közbeszólások a kormánypártok padsoraiból, köztük: Végre!  Bravó!), és Budapest belvárosában az egyik legnagyobb szolgáltató benzinkútján nem volt üzemanyag. (Dr. Fónagy János: Menjél vonattal!)

Minden szolgáltatást biztosító vállalat döbbenettel szemléli az önök újabb és újabb ötleteit, amelyek következményét a nap végén természetesen a magyarok lesznek kénytelenek elviselni. Gratulálok, képviselőtársaim, önök gyakorlatilag lenullázták ezt az országot. És akkor a rezsiszámlákat még nem is említettem. Már a miniszterelnök úr is 300 ezer forint rezsit fizet. A különbség közte és a magyarok túlnyomó többsége között annyi, hogy miniszterelnök úr ezt ki tudja fizetni, a magyarok viszont nem, hiszen sokuk még ennyit sem keres egy hónapban. Mire számíthatnak a leghátrányosabb helyzetben lévők? Mire számíthatnak azok, akiknek folyamatosan fogynak el a megtakarításaik?

Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Önök elengedték a gyeplőt, és bedobták a lovak közé. Hát, azt se tudják hétfőn, hogy mit hoz a kedd. Bezárják a postákat is. Először azt mondják, hogy csak ideiglenesen, de egyre inkább úgy tűnik, hogy nem lesz visszaút ebben a kérdésben sem. Ez tökéletes példája annak, hogy fogalmuk sincs arról, hogy mi lesz a következő héten. Könyörgöm, kiküldik a kamu konzultációs íveket, aztán meg bezárják a postákat. Hát, micsoda logika! És akkor még ott vannak a háziorvosi rendelők praxisai, amelyeknek jelentős részére szintén szomorú sors várhat.

Azt is látjuk, hogy vidéken fiókbezárási hullám indult a Takarékbank Zrt.-nél, amely már kizárólag a Mészáros Lőrinc-féle Magyar Bankholding Zrt. céljait szolgálja ki. De mi lesz az ATM nélkül maradt magyar lakossággal? Ezt követően árulják el, mire számíthatunk 2023-ban! Padlássöprésre? Huxitra? Forint helyett pengőre? (Közbeszólás a kormánypártok padsoraiból: Forint!) Már tippelni is nehéz.

Mi annyit biztosan ígérhetünk, hogy felelős ellenzéki politikusokként számunkra Magyarország a legfontosabb (Közbeszólás a kormánypártok padsoraiból: Államférfi!), és jövőre is támogatni fogjuk azokat az előterjesztéseket, amelyek valóban Magyarország érdekét szolgálják. Bízunk benne mindannyian, hogy jövőre több lesz az ilyen előterjesztés, mint idén volt. Köszönöm. (Taps a Momentum, az MSZP és a DK padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage