KOMJÁTHI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Remélem, hogy válthatunk néhány őszinte szót most már a forintmunkásságról is akkor. Emlékeznek még arra a mondatra, bő tíz éve hangzott el, hogy meg lehet élni 47 ezer forintból? Ezt Matolcsy György, Pintér miniszter úr, illetve egy volt képviselőjük mondta azokról a közmunkásokról, akik akkor ennyit kerestek. Akkor én még gyári dolgozóként melóztam, és megdöbbenve beszéltük ezt meg kollégáimmal, hogy komolyan, normálisak? 47   ezer forintból megélni?! Járnak a fideszes képviselők egyébként boltba, fizetnek rezsit, fizetnek albérletet vagy bármi egyebet?

Eltelt tíz év, és szerintem önök még most sem tudják, hogy mennyibe kerül egy kiló kenyér, habár hozzáteszem, hogy az átlag magyar embernek is azért elég rendszeresen frissíteni kell ezt az adatot, merthogy megdöbbenve és kétségbeesve nézik az elszabadult árakat. És ha önök tudják, hogy milyen drága ma az élet Magyarországon, akkor miért nem emelik a közmunkások és a minimálbéresek bérét nagyobb mértékben?

Ma az utóbbiról szeretnék beszélni, és akkor kezdeném a nyelvtani résszel. Az, hogy minimálbér, nem azt jelenti, hogy ettől többet nem lehet keresni; nem azt jelenti, hogy bőven elég, vagy azt, hogy pont jó. Nem is életcél, senki nem ábrándozik arról, hogy minimálbért keressen. A minimálbér kell hogy legyen a legkevesebb, ami elképzelhető.

(14.00)

Ma a legoptimistább forgatókönyv szerint 17 százalékos minimálbér-növekedéssel számolnak. Ha így lesz, akkor 2023-ban egy dolgozót ki lehet fizetni nettó 155 610 forinttal.

Kedves Képviselőtársaim! Akkor most újra megkérdezem, tíz év után: önök szerint ennyiből meg lehet élni? Tudják, hogy egyébként ezt a pénzt annak adják, aki nyolc órában dolgozik? Hallok itt egyébként adófizetők pénzéből kialakított sminkszobáról, közpénzből felújított kastélyokról, mesés meggazdagodásról. Természetesen nem valamiféle apostoli szegénységet, önmegtartóztatást akarok önökön számonkérni, mert ez vagy van, vagy nincs; de emberséget és belátást, azt igen. Ne mondják azt, hogy ennyiből meg lehet élni! Ne mondják, hogy ez elég, mert nem az! Nem messze tőlünk ezt néhány ország vezetője felismerte, és ott pontosan tudják: ami nálunk legjobb esetben 155 610 forint lehet jövőre, az Csehországban 247 005 forintnyi minimálbért jelent. A lengyelek 240 043 forintot, a szlovákok 232 701 forintot érő minimálbérrel kalkulálnak. De az adómentesség miatt már a románok nettója is 158 421 forint lesz, tehát pár ezer forinttal meghaladja a „legnagyobb ívű” magyar terveket.

Én három dolgot szeretnék önöktől kérni azért, hogy a tisztességesebb világ jöjjön el a melósok számára. Először is: tegyék adómentessé a minimálbért! Hol van abban az igazság, hogy a milliós fizetésű topmenedzserektől ugyanúgy vonunk el adót, mint a minimálbéresektől?! Ennek a rendszernek a szörnyű igazságtalanságát Rétvári Bence államtitkár úr is felismerte, amikor megremegett a keze, és megszavazta az MSZP ez irányú javaslatát. Innen is köszönöm, államtitkár úr. Már megérte azt, hogy időről időre egy szociáldemokrata párt politikusával vitatkozhat. Úgy látom, azért átment némi üzenet.

Második lépésként azt kérem, hogy a minimálbér kialakítása legyen része egy valódi háromoldalú tárgyalássorozatnak, ahol az állam, a munkáltatók és a munkavállalók képviselői közösen döntenek. Azaz a kormány térjen vissza tárgyalóasztalhoz, legyenek békepártiak, hozzák el a munkabékét!

A harmadik kérésem pedig az: ne emelgessék a saját fizetésüket, amíg a nép szenved! Fagyasszák be az április 3-ai állapot szerint a miniszterelnök, az országgyűlési képviselők, az államtitkárok és minden politikai szereplő fizetését! Addig, amíg a nép szenved, addig ne emelgessék a fizetéseket! Igaz ez Matolcsy Györgyre is.

Tudom, hogy iszonyatosan nehéz év áll előttünk. A baj egy részét önök okozták, egy része pedig ránk zuhant egy járvány és egy háború képében. De egyikről sem a minimálbéresek tehetnek, ne rájuk terheljék az aránytalan súlyt, hiszen még egy adómentes minimálbérből, 234 ezerből is nagyon nehéz lehet megélni.

Ha pedig elhárítottuk a bajt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), akkor a Magyar Szocialista Párt elnökeként ígérem, hogy partnerek leszünk a kármentésben, de a legkevesebb, amit most megtehetnek, hogy nem terhelik tovább a minimálbéreseket. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage