VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Egy csendes délelőttön a Ház utolsó napja előtt a Gazdasági Bizottság ülésén megjelent Matolcsy György, és a Magyar Nemzeti Bank beszámolójáról beszélt. Számíthattunk volna nyugodt percekre, ehhez képest azzal kezdte, hogy azt a tanácsot kapta, hogy időnként lepd meg a piacokat. Hát, a mai napon ez sikerült!

Már csak azért is, mert idézek tőle további mondatokat, jobboldali képviselőtársam után: „2021 vízválasztó; a Magyar Nemzeti Bank kéri, követeli a magyar kormánytól, hogy térjen vissza az egyensúly politikájához! 2021 után Magyarország a világ öt legsérülékenyebb országa közé került pénzügyi értelemben.

2023-ban Európa legrosszabb pénzügyi helyzetben lévő országa leszünk, jó esetben 14-15 százalékos inflációra számíthatunk, rossz esetben 18 százalék lesz. A Magyar Nemzeti Bank és a kormány közötti gazdaságpolitika összhangja megbomlott, túlzott költségvetési hiány keletkezett.

(14.10)

A kormány nem fogadta meg a Magyar Nemzeti Bank javaslatait. Rossz döntéseket hoztunk; mindazt, amit tettünk, elítéltük, amikor ellenzékben voltunk. Az állami beruházásokat kellett volna leállítani. Ha ezt megtettük volna, nem így alakul az inflációs helyzet. Az infláció összetevőinek fő okozója az élelmiszerár növekedése, ami azért van, mert alacsony a termelékenység, drágán, monopolhelyzetben lévő cégeknek vagyunk kitéve.”

Tisztelt Uraim! Még az is elhangzott, hogy mielőtt eladósítanák az országot, előtte az állam újabb kötvénykibocsátásra készül. Tehát mielőtt eladósítanák, ez előtt bizony felelősséggel vállalniuk kell azt, ami történt. Matolcsy György, Varga Mihály és Orbán Viktor a felelős azért, hogy Magyarország ebbe a helyzetbe került. Ezek a döntő lépések vezettek a 48 százalékos élelmiszerár-növekedéshez és az általános üzemanyaghiányhoz ebben az országban. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Így van!) Matolcsy György beszéde, a jobb kéz cselekedetei is hozzájárultak ahhoz, amit tettek, de egy dolgot nyugodtan mondhatok: az, amit Orbán Viktor előidézett, azt ő már nem tudja helyrehozni. Éppen ezért kezdeményezem, hogy állítsák vissza a parlament ellenőrzési jogát, és a 2023. évi költségvetés módosítását nyújtsák be, mielőtt a szakadékba zuhan az ország.

A mai megélhetési válságot Orbán Viktor 12 éve tartó önzősége, akarnoksága és küldetéstudata okozza. Tönkretette a forintot, a gazdaságot, a szövetségesi kapcsolatainkat, végighazudta a választást, és mindez brutális rezsiemelést hozott szaloncukor helyett a karácsonyfa alá. Pedig egyébként segíthettek volna, a 27 százalékos áfa lehetőséget adott, hogy a több ezer milliárd forintból segítsenek a családoknak. És mi lett? Matolcsy György szavaival, és tudva: nincs posta, nincs kisközért, nincs takarékszövetkezet, nincs orvos a rendelőkben, nincs orvos (sic!) az iskolákban, és nincs benzin a kutakon. Már nem takargathatják tovább, hiszen ahogy Matolcsy György mondta, a problémát belülről kell megoldani. (Zaj a jobboldalon.  Az elnök csenget.) Önök állították elő ezt a helyzetet, és önöknek kell helyrehozni. Már nem takargathatják tovább!

A magyar nemzet, a nép hatalmának orbáni kisajátítása, a jogállam felszámolása után a zsarnoki döntések lehetővé tették, hogy a magyar költségvetés és az európai adófizetők pénzének hatvanpusztai mértéktelen megdézsmálásával a következmények nélküli haveri lopást is folytatják. (Rétvári Bence: DK TV!) Így lett ebből rekord államadósság, rekord fizetésimérleg-hiány, rekordgyenge forint és rekord árdrágítás. De mondhatom érthetőbben is önöknek: a rekordgazemberség és -hülyeség után benne vagyunk a córeszben. Ezért itt az ideje másként csinálni, változtatni, és ezért mondja Dobrev Klára árnyékkormánya: első lépésként segítsenek a családokon, ezért tavaszig csökkentsék nullára az alapvető élelmiszerek és a rezsiszámla áfáját. Van erre lehetőségük, még az idén megtehetik.

Akkor most nem tudok mást tenni, megkérdezem a kormánypárti képviselőket: önök mennyiért fordítják el a fejüket? Vagy tényleg nem látják, hogy a király meztelen? (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage