DR. FÜRJES BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha van rajta sapka, az a baj, ha nincs rajta sapka, az a baj; ha van rajtunk sapka, az a baj, ha nincs rajtunk sapka, az a baj. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Ársapka!  Dr. Brenner Koloman: Ársapka sincs!) Tehát azt gondolom, az a vita, amivel önök vádolták évekig Matolcsy Györgyöt, hogy a Fidesz-kormány kiszolgálója, a Fidesz szövetségese lenne (Dr. Brenner Koloman: Mai napig!), ez a mai nap nyilvánvalóan rácáfolt erre. Bizonyos értelemben a Nemzeti Bank függetlenségének a napja. (Derültség és taps az ellenzék soraiban.  Varju László: 12 év!) Tehát a jogállamiság, köszönjük szépen, jól van, és láthatóan a Magyar Nemzeti Bank valóban függetlenül működik a magyar kormánytól. (Z. Kárpát Dániel: A forint érdekében.)

Ebben a vitában egy kicsit nehéz helyzetben vagyunk; teljesen érthetően és a jogállamisággal összhangban elnök úrnak, mármint a Magyar Nemzeti Bank elnökének nagyobb szabadsága van, mint a kormány képviselőinek (Varju László: Az sok pénzt hozott már a konyhára!), ugyanis elsősorban az MNB függetlenségét kell biztosítani a kormánytól és nem a kormány függetlenségét az MNB-től. Mi alázattal tudomásul vesszük ezt az aszimmetrikus helyzetet.

Ugyanakkor a vitákat azért szoktuk vállalni. És azt se felejtsük el, hogy más a megbízó személye és más a megbízatása a Magyar Nemzeti Banknak, a Magyar Nemzeti Bank elnökének, mint az ország kormányának. Mi a magyar emberektől kaptuk a felhatalmazást, és arra kaptuk a felhatalmazást, hogy őrizzük meg Magyarország békéjét és biztonságát. (Varju László: A forint árfolyamát, ugye?  Kálmán Olga: Meg a rezsit!)

Hogy ki fog úrrá lenni azokon a kihívásokon, amelyek éppen most állnak az ország előtt, azt pedig, tisztelt képviselő úr, ön azt mondta, hogy nem a mi feladatunk megoldani. Engedelmével ezt majd a magyar választópolgárok eldöntik, hoztak erről döntést, egy világos döntést áprilisban (Varju László: Hazugságok után!), negyedik alkalommal sorozatban döntöttek ugyanúgy.

Mi pedig természetesen élünk azzal a felhatalmazással, és igyekszünk megfelelni annak a megbízatásnak, amit a magyar emberektől kaptunk, hogy valóban az ő békéjüket és az ő biztonságukat  beleértve az anyagi biztonságot is  védjük meg. Ezért fenntartjuk azt a rezsitámogatást, amit önök az elmúlt években hülyeségnek neveztek, amit az árnyékkormányuk nem támogat, csakúgy, mint ahogyan az árstopokat sem. (Varju László: Matolcsy György sem!) Szeretném jelezni, hogy az előzetes adatok szerint 50 és 70 százalék között van azoknak a háztartásoknak a száma, ahol az átlagfogyasztást nem fogja meghaladni a gázfogyasztás, és átlagfogyasztásig minden magyar háztartás, minden magyar család 181 ezer forint támogatást kap a kormány döntésének következtében. Kitartunk ebben a döntésünkben. (Varju László: Az hol van? Utald át! Mindenki ezt kéri!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage