DR. FÜRJES BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Belátom, hogy az igazság fájó tud lenni, de ennek ellenére tisztelettel kérem, hogy hallgassanak végig, mintegy két percig még.

Növeljük a hazai kitermelést, és megerősítettük a tűzifaprogramot; a barnaszénprogrammal is segítjük a fűtését sok-sok háztartásnak. Igenis fenntartjuk az élelmiszerárstopot, még akkor is, ha az árnyékkormány képviselői ezt nem támogatták, és támadták az árstopokat.

Fenntartjuk a benzinárstopot, egy nagyon nehéz helyzetben is. Tájékozódjanak külföldön, nézzék meg, mi volt az elmúlt hónapokban Franciaországban, francia benzinkutaknál, Ausztriában, Németországban, Lengyelországban, micsoda sorok, micsoda feszültségek, micsoda hiányok! Mindig óvatosnak kell lenni, de vélhetően ezeket a helyzeteket nem fogjuk megélni Magyarországon, legalábbis mi minden erőnkkel ezen vagyunk. Még mindig Magyarországon a legolcsóbb a benzin. Amióta a benzinárstopot bevezettük, egy átlagos magyar család félmillió forintot spórolt ahhoz képest, mint ha nem lenne ez az árszabályozás. Sok család ebből tudott nyáron elmenni gyerekekkel nyaralni.

Energiatámogatást nyújtunk a kisvállalkozásoknak. A turisztikai ágazatot is segítjük. És természetesen, akármilyen próbatételt is szenved a költségvetés, nem vonjuk vissza azokat a döntéseinket, amit a magyar családok érdekében év elején meghoztunk. Marad a 25 év alatti fiatalok szja-mentessége, elvégeztük az szja-visszatérítést a családoknak a Covid-év miatt, bevezettük, amit önök elvettek, a 13. havi nyugdíjat, és tartottuk a szavunkat, megadtuk a megígért nyugdíjemelést és nyugdíjprémiumot is.

A Nemzeti Bank feladata az árstabilitás, a mi feladatunk a magyar emberek biztonságának és jólétének megvédése. Tőlük kaptuk a megbízatást, nekik tartozunk elszámolással, és állunk is az ilyen elszámolás elébe. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage