KISSNÉ KÖLES ERIKA nemzetiségi szószóló: Spoštovani gospod Predsednik, cenjeni Zbor! Hvala za besedo, gospod predsednik.

Tisztelt Elnök Úr! Képviselő és Szószóló Hölgyek és Urak! Köszönöm a szót, elnök úr. Köszönöm, hogy a szlovén-magyar kapcsolatokról az évforduló tükrében ma szót ejthetek.

Szlovénia tavaly ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját, az idei pedig számos, az országaink között kötött együttműködési megállapodás 30. évfordulójának az éve. Magyarország és Szlovénia jószomszédi viszonya, kiemelten is értékes baráti kapcsolata a kölcsönös tiszteleten alapul, ami a két ország egyre erősödő és mind több eredményt érlelő politikai, gazdasági, kulturális kapcsolatain túl a magyarországi szlovén és a szlovéniai magyar közösséggel való bánásmódban, térségeink fejlődésében is példaértékű.

Parlamenti szószólói munkám kezdetén egy felszólalásomban hangsúlyoztam, hogy a nemzetiségek a híd szerepét töltik be a két ország között; esetünkben ez még hangsúlyosabb. A kölcsönös megbecsülés és a másik nemzethez is tartozó, a magyarországi szlovén és a szlovéniai magyar közösség elismerése, támogatása  megmaradásának és fejlődésének érdekében  a más népek megbecsülésének fokmérője is és országaink politikájának tiszteletet parancsoló eleme.

A Szlovén Köztársasággal 1992. január 16-án kötött diplomáciai kapcsolatot Magyarország. Nagykövetségek nyíltak Budapesten és Ljubljanában, majd Szentgotthárdon, később pedig Lendván főkonzulátusok. 1992. szeptember 2-án  szintén 30 éve  Budapesten került sor a két ország szaktárcáinak miniszterei által a Szlovén Köztársaságban élő magyar nemzeti közösség és a Magyar Köztársaságban élő szlovén nemzeti kisebbség jogainak biztosításáról szóló első egyezmény aláírására, mely a két ország közötti oktatási, kulturális, tudományos együttműködési program konkrét elemeit gyűjti egybe. Megújított változatának aláírására 2022. február 21-én került sor, amikor is a két kormányfő, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, és Janez Janša, a Szlovén Köztársaság akkori miniszterelnöke, a Muravidék és a Rábavidék fejlesztését előirányzó közös alapról írt alá megállapodást. Magyarország és a Szlovén Köztársaság külügyminiszterei 30 évvel ezelőtt, 1992. november 6-án megkötötték és aláírták a kétoldalú kisebbségvédelmi keretegyezményt.

Az azóta eltelt idő, különösen az elmúlt évtized szlovén közösségünk számára jelentős fejlődést hozott: intézményeink létesültek, a meglévők nagy része megújult. Nemzetiségünk fejlődése a nyelvápolás és kultúra terén is biztató eredményeket tud felmutatni. Kiválóan működik az Országos Szlovén Önkormányzat, helyi nemzetiségi önkormányzataink munkája színes és egyre tartalmasabb. A Magyarországi Szlovének Szövetsége 11 kulturális csoportot működtet, önálló fejlesztési ügynökséggel, Szlovén Kulturális és Információs Központtal és mintagazdasággal rendelkezik.

30 éve jelenik meg a Magyar Televízió képernyőin kéthetente szlovén adásunk. Több mint 30 éve önálló hetilapunk és szlovén rádiónk is van. Kerek öt esztendeje létrehívtuk az Országos Szlovén Önkormányzattal, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösséggel, Szentgotthárd és Lendva városával a MURABA európai területi társulást, melynek működése mára meghatározó. Egyre elmélyültebb politikai, kulturális és baráti kapcsolatot ápolunk a muravidéki magyar közösséggel, a határon átnyúló projektek száma is biztató. 30 éve nyílt meg az első határátkelő Felsőszölnökön, mely közvetlen átjárást biztosít családtagjainkhoz, barátainkhoz a szomszédos szlovéniai területekre.

A határmentiségből fakadó, negyven évig tartó szigorú elzártság keserű emlékei lassan kezdenek halványulni. Ma már inkább a fejlődésünkkel összefüggő évfordulókat ünnepeljük, és várjuk hazánktól és anyaországunktól, hogy álljon mellettünk a nyelvünk, kultúránk, szlovén voltunk megőrzését célzó törekvéseinkben, térségünk gazdasági fejlesztésében, vidékünk népességét megtartó intézkedéseinkben.

Kívánom önöknek, hogy reményteli, meghitt várakozásban legyen részük. Békét a szívekbe, békét az egész világnak! Hvala za vašo vljudno pozornost. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage