SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Szószóló Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Valóban, a magyar-szlovén kapcsolatok, akár ha a legfelsőbb politikai szintet nézzük, s kormányoktól függetlenül  legalábbis a szlovén kormányoktól is függetlenül  az elmúlt 12 évben nagyszerűen működtek, mint ahogy az egyének és a közösségek közötti kapcsolatok is ugyanígy. Ezt elmondhatjuk a rábavidéki szlovénok és a muravidéki magyarok tekintetében is. Köszönjük önöknek.

Mire terjed ki mindez, mit foglal magában? Ha a rábavidéki szlovénok életét nézzük, az elmúlt 12 évben hatalmas nagy változás történt, hiszen a szabad önkormányzatiság mellett a parlamenti jelenlét is megvalósult szószóló asszony személyében, óvodákat és iskolákat újítottunk fel, illetve építettünk, kulturális rendezvényeket támogattunk, helyszíneket építettünk, illetve hoztunk rendbe. Egyházi szempontból: templomok, útmenti keresztek újulhattak meg, s az oktatás és nevelés teljes körű támogatása valósult meg.

A felsorolás nyilván nem teljes, mint ahogy nem teljes a muravidéki magyarok támogatásával kapcsolatban sem, hiszen parlamenti jelenlétük Muravidéken, Szlovéniában Horváth Ferenc képviselő úr személyében nagyon fontos, mint az a sok-sok közös fejlesztés, építés, amely akár Lendván a kétnyelvű középiskolát célozta meg, Csentén és Gyertyánoson pedig új óvoda építését, bővítését, korai fejlesztőt építettünk Radamoson, s templomok felújítására is sor került. És ami mindenképp nagyon fontos, az a két kormány közötti, éveken átnyúló gazdasági együttműködés, mely a két területi egységet fogja egybe, pontosan azért, hogy a megmaradást szolgáljuk, hogy helyben segítsünk, és helyben maradjanak magyarok és szlovénok a szülőföldjükön.

Tehát elmondhatjuk, hogy a szlovénok is, a magyarok is anyaországuknak is és azoknak a nemzeteknek, ahol élnek, mindenképp fontos, hűséges és megbecsült állampolgárai. Ezért tenni kellett az elmúlt 12 év során, ezt nem adják ingyen, ez nem magától értetődő. Ez nem volt mindig így. Ön is, szószóló asszony, említette, hogy a 40 év elzártság a kommunizmus miatt hogyan szakított szét rokoni, baráti szálakat. De sajnos nemcsak a kommunizmus szakított szét nemzetet nemzettel, családot családdal, hanem minket száz évvel ezelőtt egy döntés is, és az a trianoni döntés bizony egy olyan helyzetet hozott, hogy azok a magyarok, akik a határon kívül élnek, nagyon nehéz helyzetbe kerültek az elmúlt közel egy évszázadban, és ezeket a sebeket nekünk gyógyítani kellett az elmúlt évtizedben. Az a nagy gond és az a nagy baj, hogy mindezt nem vette mindenki komolyan, mert mi úgy gondoltuk, hogy akár a határon túl élő magyarok elismerése legalább olyan szintű kell legyen, mint amilyen a határon belüli nemzetiségek elismerése.

Ma, december 5-én a Gyurcsány Ferenc vezette baloldalnak a 2004. december 5-ei szégyenletes döntésére is emlékszünk, s azt kell mondanom, sajnos, hogy azóta sem kértek bocsánatot sem a felvidéki magyaroktól, sem a kárpátaljai magyaroktól, sem az erdélyi és partiumi magyaroktól, sem a délvidéki, muravidéki vagy őrvidéki magyaroktól, ellenben továbbra is ellenük tesznek és nyilatkoznak.

Erről a napról is meg kell emlékezzünk, mint ahogy egyébként megemlékeznek Székelyföldön is. Egy székely parasztbácsi például az egyik tehenét ápolja, gondozza, de azért, hogy ne felejtse el ezt a szégyenletes napot, Gyurcsánynak nevezte el. (Arató Gergely felnevet.  Zaj, hozzászólások a DK soraiból.) Van ilyen módja is a megemlékezésnek. De van olyan megemlékezés is…  már hallom, hogy fáj az igazság, fáj az a tény, amit ők tettek, hiszen közülük hárman is itt vannak a parlamentben, Gyurcsány Ferenc, Oláh Lajos és Szabó Timea, akik nem támogatták a kettős állampolgárságot. Itt vannak azok, akik mindig is ellenük szavaztak és tettek minden egyes lépés során, akár a kárpátaljai magyarok ellen, akár pedig bármelyik határon túli magyar ellen.

Ha mindezt összefoglaljuk, és azt nézzük, hogy kinek milyen a politikája, nekünk, ahogy említettem, kiemelten fontos a határon túli magyarság (Az elnök jelzi az időkeret leteltét.), de ugyanúgy a magyar nemzetiségek, így a szlovénok is. Isten áldja önöket! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

(14.50)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage