VARGA ZOLTÁN (DK): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Kapaszkodjon meg, tudja, az ön alapvető közfeladatai közé tartozna többek között, hogy tájékozódjon a világban és bizony-bizony akár az is, hogy legyen tisztában a hétköznapi valósággal itt, Magyarországon. Nemcsak azt kellene elolvasnia reggelente, amit Rogán Antal aznap kitalál és elküld az önök részére e-mailben, nemcsak a luxuséttermekbe lehetne járni, de néha le kell menni egy kisboltba is, az emberek közé, tudja, ránézni az árakra, esetleg a pénztárnál a kapott blokkra, majd az emberek szemébe. Ezt önök azonban nem teszik, mert önök, tudjuk nagyon jól, elveszítették a kapcsolatot a valósággal.

Javaslom ezért, hogy ne csak a vásárlók kétségbeesett szemébe nézzen, hanem ezek után, ha elhiszi azt, a kormány hazugságát, amit ön is szajkóz, azt, hogy mindössze kilenc darab termék hatósági árazásával megállították az élelmiszerek elképesztő drágulását, akkor ön vagy végletekig cinikus, és az Orbán-kormány hazugságát szajkózza folyamatosan, vagy egyszerűen alkalmatlan a feladatára.

Ha önök tényleg kormányozni akarnának, és nem csak a bársonyszékükbe kapaszkodva várnák az előre gyártott hazugságokat Rogán Antal boszorkánykonyhájából, és nem csak az Orbán által megszavazott szankciókat mantráznák folyamatosan, akkor ki mernék mondani: több lehetőségük is van az élelmiszerek áfájának vagy az élelmiszerárak csökkentésére, mert nem csak az árnyékkormány tudja a megoldást, tudják ezt önök is, nem szabad hagyni, hogy az önök kormánya az orbáni infláción nyerészkedjen. És ezzel önök is tisztában vannak, hogy a drágulás miatt az Orbán-kormány bizony több száz milliárd forintos extra bevételre tesz szert az egyre dráguló termékek áfáján. Miközben persze arról hazudoznak, hogy megállítják az áremelkedést, tovább nyerészkednek a kenyér, a tojás, a hús és minden más élelmiszer után befizetett áfán is. Ezt a sarcot pedig, tudjuk nagyon jól, a magyar emberek fizetik meg, azok, akikkel a közeli kisboltokban is találkozhatna, de nem találkozik, mert nem mer közéjük menni.

Az árnyékkormány szerint azonnal cselekedni kell. Nulla százalékra kell csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját, az áfakulcsot egészen március 31-éig, április 1-jétől pedig ugyanezen termékkörben 5 százalékos áfakulcsot kell alkalmazni, 5 százalékra kell csökkenteni az energia áfakulcsát, mert a rezsiárak emelkedése közvetlenül emeli a termelők és a kereskedők költségeit, ami további árrobbanásokhoz fog vezetni. Az árnyékkormány szerint vissza kell vonni a népegészségügyi termékdíj kiterjesztését is. Nem a müzli vagy a tésztafélék adóján kell nyerészkedni, hanem biztosítani kell végre az emberek megfizethető élelmiszer-ellátását.

Árulja már el, államtitkár úr, miért nem hajlandó egyetlen valódi lépést sem tenni a kormány az élelmiszerek elképesztő drágulásának megállítására! (Az elnök csenget.) Miért nyerészkednek az orbáni infláción, az adóbevételek növekedésén egy megélhetési válság kellős közepén? Várom válaszát. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage