TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön is tudja, hogy az infláció az egész világot sújtja most már, nemcsak Európát, nemcsak Magyarországot, hanem az egész világot, hiszen az Egyesült Államokban is 10 százalék felé közelít az infláció, pedig háború sincs, energiaválság sincs, sőt ennek a helyzetnek ők a nyertesei; vagy Németországban is rekordinfláció van, már 10 százalék fölötti az infláció. Ezzel tehát nemcsak a magyar kormány és a magyar emberek, hanem az egész világ küzd, sajnos ez jellemzi a mai világunkat.

Népszerű javaslat természetesen az ellenzék oldaláról az áfacsökkentés. Egy adócsökkentés elmondása a parlamentben, egy ilyen javaslat mindig népszerű dolog, biztosan sok embernek tetszik. Ha azonban megvizsgáljuk azt, hogy önök hogyan viszonyulnak az áfacsökkentéshez, akkor ez már egy kicsit más megvilágítást kap. Na nézzük!

(15.20)

Először is, amikor a Fidesz az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését javasolta az elmúlt több mint 12 évben  tojás, sertéshús áfájának csökkentését , önök például egyetlenegy alkalommal sem szavazták meg, ellenzékből sem. De akkor, amikor kormányon voltak, nem bíztak abban, hogy az áfacsökkentés valóságos árcsökkentést jelent a lakosság számára, kedvező lesz, a kiadása kevesebb lesz, ezért áfakommandót hoztak létre, amely egyébként becsődölt, és végül a lecsökkentett áfát is később vissza kellett emeljék. Ez volt az önök kormányzása idején. Hiszen politikusok vagyunk, hasonlítsuk össze, hogy önök mit tettek válságban, mi mit teszünk nehéz helyzetben.

De mondhatnám mai világunkból a lengyel példát. Lengyelországban bizonyos élelmiszereknek lecsökkentették az áfáját átmenetileg nullára, és a lengyel statisztikai hivatal mondja azt, hogy nem fogyott több termék a zöldségekből, gyümölcsökből sem. Egyébként pedig a másik oldala ennek a népszerű áfacsökkentési javaslatnak az, hogy ez valójában a költségvetésnek mit is jelent. Hiszen ellenzékben önök nem felelnek a költségvetés egyensúlyáért, a költségvetés működőképességéért, a hiány tartásáért, ezért nyilván tehetnek bármilyen javaslatot.

Az önök javaslata  hiszen egy országgyűlési határozati javaslat is készült erről  mintegy 600 milliárd forint kiesést jelentene a költségvetésnek. Ezt elő kell valahonnan teremteni. Ez a javaslat megközelíti a GDP egy százalékát. Nyilvánvalóan a másik oldalon is szükséges intézkedés, hogy ez a kiadás kinek nem jut oda. Persze az önök javaslata erről már nem szól. Nem szól arról, hogy például eltörölnék adott esetben az átlagfogyasztásig a rezsicsökkentést, és azzal teremtenék meg ennek az áfacsökkentésnek a forrását, és akkor körülbelül ugyanott lennénk a költségvetést tekintve, mint most. De arról sem szól, hogy ha megszűnik március 31-én ez a kedvezményes áfa, akkor önök visszaemelik az áfáját 5 százalékra, magyarul egy adóemelést és egy áremelést, egy inflációemelést jelent; de ugyanezt csinálták kormányzásuk idején.

Tisztelt Képviselő Úr! Úgy gondoljuk, hogy a kormány a jelenlegi döntéseivel, az ársapkák alkalmazásával megfelelően védi a lakosságot.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage