SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! A választások óta a kormány tulajdonképpen elvette azoknak a kedvét, akik egy zöld-, megújuló megoldással kívánták az otthonuk energiaellátását növelni vagy erősíteni. Igen, a háztartási méretű naperőművekről, hétköznapi nevükön a napelemekről van szó.

Vissza nem térítendő támogatást ígértek a választások előtt az ország minden területén a háztartásoknak, amivel önmagában természetesen semmi baj nincs, ez egy támogatandó cél, de még a választás előtt mindenkit ki is értesítettek, hogy nyert a pályázaton, de egyébként egyetlen fillért nem biztosítottak számukra.

Azóta eltelt nyolc hónap. Nyolc hónap után elmondhatjuk, hogy 17 ezer nyertes várja azóta is, hogy a támogatás megérkezzen a számlájukra, és nyilván pánikba vannak esve, hogy a kormányzati hitegetés miatt, nyilván az infláció növekedése, valamint az építőanyagárak emelkedése mentén 45 százalékkal nőnek a költségek, amelyeket valóban nem fognak tudni kitermelni. Ez a különbözet jelentősen meg fogja terhelni a háztartások büdzséjét.

Talán azt mondhatnák, még az járt jobban, aki nem kapott állami támogatást, de természetesen tettek arról, hogy ez ne legyen így. Először a rezsicsökkentés korábban ismert rendszerének felszámolásával megszegték a legfontosabb választási ígéretüket. A rezsi elszabadulása után a sokkolt családok tízezrei keresték a megoldást a kiadások mérséklésére: a szaldós elszámolással működő napelemes beruházás mellett döntöttek több tízezren.

Mit tett a kormány? Segített a zöld átállásban? Kifizette a pályázati nyerteseket? Nem. Inkább október 31-ei hatállyal bezárta azt a lehetőséget a családok elől, hogy a villamos hálózatba táplálhassák be a fel nem használt zöldenergiát. Ez megint több tízezer családot állított szinte lehetetlen helyzet elé, hiszen többmilliós beruházásról kellett kapkodva dönteni a határidő előtt, különben ki tudja, meddig veszik el a csatlakozás lehetőségét. Mondhatnánk viccesen, hogy „kinek mit intézett a kormánya”.

Aztán itt a slusszpoén, ami szintén nem vicces, hiszen itt van egy kormányzati intézkedés, egy miniszterelnöki rendelet, amely az iparági szereplők szerint 2024. január 1-jétől általánosan véget vet az éves szaldós rendszernek, és helyette havi elszámolást ír elő az ügyfeleknek. Ha ez valóban így lesz, így van, akkor a nyári többlettermelés nem számolható el télen, akkor minden családi napelemes beruházás azonnal veszteségessé válik, hiszen az élettartamon túlra, akár 20-25 évre is nőhet a beruházás megtérülésének az ideje.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Azt gondolom, hogy elég az újabb és újabb kormányzati handabandázásból, egyértelműen tiszta vizet kell önteni a pohárba. Válaszoljon a kérdésre: véget ére 2024. január 1-jével az éves szaldós elszámolási rendszer a családi napelemes rendszerek esetében? Valóban havi elszámolásra kell átállnia a legtöbb ügyfélnek? Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage