DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány elkötelezett a megújulóenergia-termeléssel kapcsolatban, éppen ezért az elmúlt 12 évben nagyon sokat tettünk ezzel kapcsolatosan. Erre egy nagyon jó példa az, hogy öt év alatt gyakorlatilag megtízszereződött a napenergia-kapacitás, ma már 3,8 gigawatt működő kapacitással rendelkezünk, 2026-ig pedig további 5000 megawatt került előjegyzésre.

A kormány felelőssége, hogy fenntartható maradjon az elektromos hálózat stabilitása és az ellátás biztonsága. A szankciók okozta energiaválság miatt ugrásszerűen megnőtt a napenergia iránti igény. Ez a hálózatfejlesztés felgyorsítását igényli. Éppen ezért már ezt a folyamatot elkezdtük, a kormány 103 milliárd forintot fordít a villamosenergia-hálózat fejlesztésére, ez 50 százalékos támogatási intenzitást jelent a cégeknek. Amíg a fejlesztés tart, a hálózat terheltségének csökkentése érdekében az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszereknél ideiglenesen felfüggesztésre kerül a betáplálási lehetőség.

A napelemes pályázatok kapcsán már többször elmondtuk, hogy rekordszámú pályázat érkezett. Ezek elbírálása folyamatos. Mivel a legtöbb igénylés esetében hiánypótlás vált szükségessé, ezeknek a feldolgozása jelenleg is tart. Az Energiaügyi Minisztérium négy nappal ezelőtt, december 1-jén állt fel, miniszter úr pedig szeretné teljes mértékben áttekinteni a lakossági napelemes rendszert, beleértve a hivatkozott MEKH-rendeletet is.

Viszont engedje meg, hogy felhívjam arra a figyelmet, hogy ön úgy fogalmaz, hogy a napelemes pályázatok kapcsán még az járt jobban, aki nem nyert ilyen állami támogatást.

(15.30)

Azt gondolom, hogy ez egy nagyon szomorú megközelítés, hiszen erre a programra 200 milliárd forint keretösszegű pályázati támogatás több tízezer átlagjövedelem alatti családnak segíthet a rezsiterhek további csökkentésében.

A napelemes rendszerek telepítésére lakásonként 2,9 millió forintos, a komplex energiatakarékos fűtési rendszer kialakítására 11,3 millió forintos támogatást lehet elnyerni. A támogatással az állam átvállalja a beruházási költség jelentős hányadát, így az érintetteknek ez a konstrukció nyújtja a legkedvezőbb feltételeket napelemes rendszer telepítéséhez. Azt gondolom, hogy erre azt mondani, hogy az járt jobban, aki nem nyert ilyen támogatást, azért valamelyest rosszindulatot feltételez.

Szeretném arra is felhívni a figyelmét, hogy az elszámolással kapcsolatban az Európai Parlament és Tanácsnak van egy 2019/944-es irányelve, amely a következőképpen fogalmaz: „Azok a tagállamok, amelyek olyan meglévő rendszereket alkalmaznak, amelyek nem külön számolják el a hálózatba táplált és a hálózatból kivett villamos energiát, 2023. de-cember 31-ét követően nem biztosíthatnak új jogokat e rendszerek keretében. A meglévő rendszerek hatálya alá tartozó felhasználók számára mindenféleképpen biztosítani kell annak lehetőségét, hogy bármikor olyan új rendszert válasszanak, amely a hálózati díjak kiszámításának alapjaként külön számolja el a hálózatba betáplált, illetve a hálózatból fogyasztott villamos energiát.”

Arra szeretném kérni képviselő urat, hogy az eddigi erőfeszítéseinket mindenképpen értékelje, hiszen számunkra 2013 óta nagyon fontos a rezsicsökkentés és a családok támogatása, ez a 181 ezer forint, amit a mai energiaválság idején tudunk biztosítani, egy nagyon nagy dolog. Azért azt nem szabad elfelejteni, hogy az önök kormányzása alatt 15-ször emeltek energiaárakat. Úgyhogy éppen ezért kérjük azt, hogy minden, a lakosságot pozitívan érintő intézkedéseinket pozitívan értékeljék. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage