DR. FÓNAGY JÁNOS, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarországon minden munkahely számít, ezért az összes lehetséges segítséget meg kell adni azoknak, akik a válság ellenére is képesek, tudnak és akarnak munkát adni és dolgozni.

A négynapos munkahét előnyeinek sorolását én nem vitatom, ebben önnek tökéletesen igaza van. Ezzel együtt a kormány foglalkoztatáspolitikai lépései az elmúlt 12 évben meggyőződésem szerint sikeresek voltak, ma egymillióval több munkahellyel rendelkezünk, mint 12 évvel ezelőtt. Még a szankciók sújtotta gazdasági helyzet ellenére is rekordszintű a foglalkoztatottság, a munkanélküliség pedig az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. Ez ’22 októberében 3,6 százalékot tett ki, míg a munkanélküliek száma 176 ezer főt. Mindez azt jelenti, hogy egy év alatt 12 ezerrel csökkent, a 2010-es kormányváltáshoz képest pedig 300 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma.

A kormány ezzel együtt folyamatosan vizsgálja a kialakult gazdasági és munkaerőpiaci helyzetet, szükség esetén beavatkozik. Ezért hirdettük meg a 150 milliárdos gyármentő programot, a 200 milliárdos gyármentő garancia- és hitelprogramot és az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-knak a 200-220 milliárdos támogatását.

Képviselő úr kérdésében és az elmondott interpellációban benyújtott javaslatát, vagyis a négynapos munkahét bevezetését a munka törvénykönyve egyébként a mai nap is lehetővé teszi. A munkáltató beoszthatja heti négy munkanapra a munkaidőt, egyenlőtlenül a munkaidőkeretben vagy az elszámolási időszakban. Tehát a működési sajátosságaiknak megfelelően megszervezhetik a foglalkoztatást négynapos munkahét alkalmazásával is. A pihenőidőt és a szabadidőt szintén beoszthatják rugalmasan, amely megkönnyíti a munka és a magánélet összeegyeztetését.

Hangsúlyozni szeretném, hogy a rövidebb teljes munkaidő esetén a munkavállaló díjazása és egyéb járandósága nem csökkenthető, nem arányosítható. A kötelező legkisebb munkabér, a minimálbér és a garantált bérminimum megállapításáról szóló kormányrendelet sem enged eltérést a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi bére megállapításakor a rövidebb teljes munkaidő esetén, illetve előírja, hogy az órabér tételeit ez esetben arányosan növelni kell.

Fentiek alapján megítélésem szerint nem időszerű az ön által felvetett kérdés, hiszen a szabályozás jelenleg is lehetővé teszi a négynapos munkahét bevezetését. Példa is van rá, a Telekom példáját, gondolom, mindannyian ismerjük.

Egyébként kérdésének megválaszolásához megnéztem: az uniós országok döntő többségében sincs külön szabályozás a négynapos munkahétre vonatkozóan, de Magyarországhoz hasonlóan a hatályos szabályozás is lehetővé teszi az egyenlőtlen munkaidő-beosztást heti négy napra.

Mint bevezetőmben említettem, a kormány jelenleg is azon dolgozik, hogy a brüsszeli szankciók okozta válság idején is megvédje a munkahelyeket, a magyar családok megélhetését. Hiszünk abban, hogy olyan gazdaságot teremtünk, hogy aki Magyarországon akar és tud dolgozni, az dolgozzon is. Köszönöm a kérdését és a figyelmét, képviselő úr. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage