DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterhelyettes Asszony, Államtitkár Asszony! Azt hiszem, vitán felül áll, hogy milyen súlyos helyzetet teremtett az energiaválság ma Magyarországon. És én azt gondolom, az is felelősséget ró mindannyiunkra, hogy ebben a helyzetben kevésbé politikai szlogeneket pufogtassunk, inkább a konkrétumokra próbáljunk törekedni.

Nagyon konkrét kérdést szeretnék feltenni önnek, és nagyon bízom benne, hogy nem is számomra, hanem a közvélemény számára most konkrét válasz születik. A kérdésnek különös aktualitást ad, azt gondolom, a mai gazdasági bizottsági ülés, ugye, ott Matolcsy György jegybankelnök egy nagyon kemény kritikát fogalmazott meg, úgy fogalmazott, hogy azért van Magyarország ennyire nehéz helyzetben, részben azért szabadultak el az energiaárak, mert a kormány nem hajtotta végre már 2010-től kezdve az akkor elfogadott, a megújuló energia hasznosítására vonatkozó stratégiát. Magyarul, önök nem fordítottak figyelmet, illetve nyilván az ön elődjei nem fordítottak figyelmet arra, hogy Magyarország energiafüggetlenségét a zöld-, a megújuló energiák előtérbe helyezésével biztosítsák, ezért ilyen nagyon-nagyon magas most a kitettségünk. Matolcsy jegybankelnök úr is azt hangsúlyozta, hogy most gyakorlatilag minden külső forrást az energiahatékonyság növelésében a zöldenergia-politikai átállásra kellene fordítani, és csökkenteni kellene egyébként az energiakitettséget.

A szélenergia tekintetében már nagyon-nagyon régóta szorgalmazzuk a javaslatainkat, hogy a kormány törölje el a 2016-ban meghozott adminisztratív korlátozó intézkedéseket. Egyébként ez a Matolcsy jegybankelnök által említett stratégia  2010-ben fogadta el a kormány  számolt a szélenergiával, és mégsem éltek ezzel a lehetőséggel. És most egy egész komoly káoszt látunk a kormánykommunikációban. Az ön korábbi minisztere, Palkovics László már nyáron tett utalásokat, hogy a kormány engedélyezni fogja a szélenergiát, majd itt az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök úr is úgy nyilatkozott, hogy vita van a kormányban, és nagyon szeretné, ha az Országgyűlés is megvitatná ezt a kérdést. Palkovics László október 27-én gyakorlatilag tett egy bejelentést, hogy a kormány ezt a döntést meghozta, majd ezt követően lemondott. De november 14-én Gulyás Gergely a Kormányinfón nagyon egyértelműen és világosan elmondta, hogy a kormány szabad utat akar adni a szélenergia hasznosításának.

Én ezt a kérdést nyilván feltettem Lantos Csaba miniszterjelölt úrnak a bizottsági ülésen, a meghallgatásán, ahol ezt ő is megerősítette. A kérdés az, ha ez a döntés megszületett a kormányon belül  megszületette a döntés? , ha megszületett, azt miért nem hozzák nyilvánosságra; mikor születnek meg azok a konkrét döntések, határozatok, törvényjavaslatok, amelyek lehetővé teszik a szélenergia hasznosítását. És ha ezek már megszülettek  márpedig azért valamire utaltak ezek a kormánypárti felszólalók, utalt rá egyébként Gulyás Gergely is , akkor miért nem mutatták azt be a közvélemény számára? Tehát konkrétan: amellett, hogy ilyen vállalások elhangzottak, mikor jelennek meg ezek a döntések a konkrétumok talaján? És nagyon remélem, hogy most itt egy konkrét választ fogok tudni kapni. Köszönöm szépen előre is.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage