DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Én azt gondolom, hogy a múlt hét két legfontosabb energiapolitikai eseménye az volt egyrészt, hogy december 1-jén felállt az Energiaügyi Minisztérium, a másik pedig, hogy december 2-án a szlovén villamos távvezeték átadó ünnepsége megtörtént, amelyen a szlovén és a magyar miniszterelnök is részt vett.

Ahogy Lantos Csaba a bizottsági meghallgatásokon akkor még miniszterjelöltként elmondta, az új minisztérium munkájának egyik fő szempontja az energiaszuverenitás kérdése. Nyilván az energiaipar egy nagyon-nagyon eszközigényes iparág, ezért a jelenlegi helyzeten változtatni lassan és sok befektetéssel lehet, a kormány azonban továbbra is elkötelezett a jövő tiszta energiaforrásainak a hasznosítása terén.

(16.00)

Ha hazánk energiabiztonságáról beszélünk, és ezért kezdtem a szlovén villamos távvezetékkel, akkor azért egy újabb mérföldkő, hogy ez elkészült, mert gyakorlatilag így Magyarország mind a hét irányba, mind a hét szomszédos országgal össze van kötve a magasfeszültségű áramhálózat tekintetében. Ez egy fontos dolog.

Azt is szeretném elmondani, és szeretném itt felhívni a figyelmet arra  még erről nem beszéltünk itt az elmúlt időszakban , hogy 1999-ben az első Orbán-kormány vitte el a magyar határig a villamosenergia-távvezetéket, majd kötötte össze akkor a horvát hálózattal. Ez egy fontos dolog, és a miniszterelnök úr arról is beszélt, hogy egyetértés van abban, hogy a két országot egyébként gázvezetékkel is össze kell kötni. Ugye, tudjuk azt, hogy hét országból hat irányba már az interkonnektor megvalósult, de Szlovénia még ebből kimaradt, azonban ebben is egyetértés van, illetve felmerült egy közös olajvezeték építésének a lehetősége is.

Személyesen is nagyra értékelem azt, hogy az LMP nagyon fontosnak tartja a megújuló energiaforrások felhasználását. A napenergia-kapacitással kapcsolatban már többször beszéltünk, és azért szerintem az fontos dolog, hogy az elmúlt öt évben megtízszereződött a napenergia-kapacitás, és most már 3,8 gigawatt napenergia-kapacitással rendelkezünk. Tehát fontos leszögezni, hogy nagyon sok erőfeszítés volt az elmúlt időszakban a megújuló energiaforrások növelésére.

Önök gyakorlatilag itt az elmúlt fél évben leginkább egyetlen megújuló energiaforrásról, a szélenergiáról beszéltek. Magyarországon jelenleg is 330 megawatt kapacitású szélerőmű üzemel, ugyanakkor a szélkerekek kapcsán, ahogy Lantos miniszter úr fogalmazott, felvethetőek a fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontok: milyen anyagból, milyen technológiával készülnek, illetve mi lesz velük, ha az üzemidejük véget ér. Tehát ezek olyan kérdések, amelyekkel abszolút foglalkozni kell.

Miniszter úr szintén kiemelte azt a szempontot is, hogy nyilván ezek azért nem szép tárgyak, ezért helyi közösségekben joggal merül fel településképi, esztétikai kérdés, aggály; és van zajhatás, van a madarakkal kapcsolatos kérdés, rengeteg kérdés van, amivel foglalkozni kell. Azt gondolom, ez a következő időszaknak egy fontos kérdése lesz. Természetesen az is szóba került, hogy nyilván a szélenergia jól ki tudja egészíteni a napenergiát. Szintén Lantos miniszter úr úgy fogalmazott, hogy előbb azonban a hálózatfejlesztést kell megvalósítani, ezen az úton kell haladni, és utána tudunk a napenergiával és a szélerőművekkel tovább foglalkozni. A szélenergia kérdését pedig egyetlenegy településre sem lehet rákényszeríteni.

Ezek azok a dolgok, amelyek a bizottsági meghallgatáson elhangzottak, viszont ezzel kapcsolatban az is elhangzott, hogy ez a jövőben egy olyan kérdés lesz, amivel egyértelműen foglalkozni fogunk és foglalkozni is szeretnénk. Úgyhogy kérem a képviselő urat, hogy az ezzel kapcsolatos erőfeszítéseinket támogassa, és a válaszomat fogadja el. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage