DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elhúzódó orosz-ukrán háborúban a kritikus infrastruktúra részleges lerombolása miatt is az Ukrajnából Kárpátaljára, illetve a Kárpátaljáról hazánkba menekültek egyre nehezebb helyzetből érkeznek, láthatóan egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.

Szomszédos országként a megtámadott fél felé töretlen a szolidaritásunk, aminek az oka részben az ott élő nagyszámú magyar kisebbség érdeke, részben pedig Ukrajna szuverenitáshoz és területi integritáshoz fűződő általános és jogos érdeke. Ennek jegyében támogatta a magyar kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök úr Ukrajna európai uniós tagjelöltté válását az Európai Tanácsban, továbbá szorgalmazta, hogy minél előbb induljanak meg a tárgyalások, amelyek a tényleges csatlakozás feltételeinek a megteremtését mozdítják elő.

Miközben Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik, jelenleg is az ukránok, a kárpátaljai magyarok megsegítésére határainkon túlra és határainkon innen egyaránt segélyszállítmányként nagy mennyiségben küldünk, küldtünk élelmiszereket, iparcikkeket. Most egyre több generátort küldünk a szomszédba, kötszert, gyógyszercsomagokat, hogy minél több segítséget megadhassunk az Ukrajnában és Kárpátalján rekedtek számára, azonban következetesen tartjuk magunkat ahhoz, hogy a háborúba nem küldünk fegyvereket, nem küldünk katonákat, és nem engedünk át fegyverszállítmányokat az ukrán-magyar határon. A magyarok érdeke a béke, mi mindig a béke pártján álltunk.

Az ukrajnai otthonaikat elhagyni kényszerülők, a mára már közel egymillió menekült számára is közvetlenül a háború kitörésétől kezdve segítséget nyújtunk: országszerte több tranzitszállást és segítségpontot alakítottunk ki, folyamatosan gondoskodunk a gyerekek iskolai-óvodai elhelyezéséről, a nyár során több száz gyermek számára biztosítottunk táborozási lehetőséget, valamint dolgozunk azon, hogy akik átmenetileg Magyarországon élnek, jövedelemhez jussanak.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az elhangzottakra tekintettel kérdezem: a kormány milyen további intézkedéseket tervez tenni annak érdekében, hogy ez a biztonság a határokon belül biztosítva legyen számukra? Milyen lehetőségekkel segítik a menekültek számára a jövedelemszerzést? Az utolsó egy költői kérdés: milyen módon kívánják elérni azt, hogy az Ukrajnából ide menekülők egy támogató és barátságos országot és nemzetet lássanak bennünk? Várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage