DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! A jelenlegi háborús környezetben az elhibázott brüsszeli szankciós politika okozta globális energiaválság, élelmiszerválság és elszabaduló infláció közepette kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk a magyar családok és a legrászorulóbb embertársaink védelmére. Ennek szellemében kell cselekednünk akkor is, amikor az idősekről, a nyugdíjasokról van szó. A számukra biztosított védelem egyik legalapvetőbb eleme a nyugdíj.

A nyugdíjasok megbecsülését az Orbán-kormány kezdetektől fogva kiemelt célként kezelte. Az elmúlt évtized következetes gazdaságpolitikájának köszönhetően a magyar gazdaság teljesítménye lehetővé tette, hogy a kormány ne csak megőrizze, hanem növelje is a nyugdíjak vásárlóértékét. A nyugdíjak összege így 2010 óta közel 70 százalékkal nőtt, vásárlóerejük pedig mintegy 20 százalékkal erősödött. A kormány ugyanis vállalta és tartotta is az inflációkövető nyugdíjemelést, több alkalommal, 2017 óta immár ötödször nyugdíjprémiumot is fizetett, sőt visszaadta a nyugdíjasoknak a baloldal által annak idején elvett 13. havi nyugdíjat is. A baloldal lelkén ugyanakkor nem csak ez a bűn szárad.

Az Orbán-kormány a jelenlegi magas szankciós infláció közepette is vállalja az inflációkövető nyugdíjemelést, sőt miniszterelnök úr ígérete szerint, ahogy az idén, úgy jövőre is meg fogja kapni minden nyugdíjas a 13. havi nyugdíjat. Mint fogalmazott, nehéz idők, válság ide vagy oda, a nyugdíjasoknak Magyarország megadja azt, ami megilleti őket. A baloldal által elvett 13. havi nyugdíj fokozatos visszafizetéséről pedig még a pandémia alatt, 2020-ban döntött a kormány.

Tavaly decemberi döntésnek köszönhetően pedig az idősek idén februárban már kézhez is kapták az első teljes 13. havi nyugdíjukat, nem kellett erre 2024-ig várniuk. Pénzügyminiszter úr e hét elején tett nyilatkozatai szerint a 13. havi nyugdíj februárban érkezik, emellett januárban újabb nyugdíjemelés várható.

Kérdezem ezért tisztelt államtitkár urat: hogyan védi a Kormány a nyugdíjasokat a szankciós infláció okozta káros következményektől? Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage