RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Árnyékminiszter Úr! Tisztelt Ház! Ön eszmét szeretett volna cserélni a köznevelés kérdéséről. Tisztelt képviselő úr, akkor esetleg itt kellett volna lenni végig a parlamenti vitanapon, amit az oktatás kérdéséről rendeztünk. Ön beviharzott, elmondta a beszédét, majd kiviharzott a teremből. Mi itt voltunk végig. (Arató Gergely: Mikor válaszol a tankerület-vezető?) Egy politikust kérdezzen meg, egy politikust! Akkor kérdezzen minket, tisztelt képviselő úr! Itt volt egy egész parlamenti vitanap, ön miért nem élt akkor ezzel a lehetőséggel, hogy kérdezzen? Lehet köztisztviselőknek is leveleket írogatni, megteheti ön politikusként, de politikusként talán fairebb, ha egy politikust kérdez, és nem köztisztviselőket próbál bármilyen módon nyomás alá helyezni vagy politikailag megtámadni.

Ön arról beszél, hogy normális országban sztrájkolni lehet. Magyarország is egy normális ország, tisztelt képviselő úr, sztrájkolni lehet. Annyi a feltétele, hogy öt nappal korábban be kell jelenteni, hogy sztrájkolni szeretnének, három nappal korábban be kell jelenteni, hogy hányan vesznek részt a sztrájkban, és egy nappal korábban az intézményvezető meg tudja állapítani, hogy mely órák lesznek megtartva, mely órák nem lesznek megtartva, hogy van megállapítva a gyermekfelügyelet. Ahol nem lehet sztrájkolni, az például Németország. Ön szerint Németország nem egy demokrácia? Ön szerint Németország nem egy jogállam, tisztelt képviselő úr?

Ami a pedagógusbéreket illeti, tudja, mi a közös Arató Gergelyben, Gyurcsány Ferencben, Hiller Istvánban, Molnár Csabában, Oláh Lajosban, Gy. Németh Erzsébetben, Vadai Ágnesben, Varju Lászlóban? (Arató Gergely: Mind nagyon rendes emberek vagyunk.) Túl azon, hogy ön körül ülnek, körülbelül körbe is veszik önt itt a parlamentben, tudja, mi a közös bennük? Ők mind megszavazták a pedagógusok bércsökkentését, mind, egytől egyig, és ön ebből a koszorúból feláll, és azt mondja a kormánynak, hogy legyen béremelés.

Mi azt mondjuk, valóban legyen béremelés, lesz is 10 százalék, de szeretnénk nagyobbat is. Szeretnénk 21 százalékosat a 10 százalékos helyett jövőre, jövő év után 25 százalékot szeretnénk a 10 százalékos helyett, és aztán pedig 29 százalékosat. És amikor önök itt szavaztak, akkor már ön is itt volt, akkor már nem húzhatja ki magát (Az elnök csenget.), hogy csak a többiek voltak itt! Akkor önök mit is szavaztak? Kiírták a Facebookra: „Rendkívüli! A DK az egyetlen párt, amelyik ma nemmel szavazott a Parlamentben.” (Közbeszólás a DK soraiból.  Az elnök csenget.) Na, akkor szavaztunk azokról a feltételekről, amelyek megnyitották az utat a magasabb pedagógusbér-emeléshez szükséges forrásokhoz (Arató Gergely: Nem igaz! Nem mondasz igazat! Ejnye!  Az elnök csenget.), na, akkor ön nemmel szavazott a pedagógusokra. (Közbeszólás a DK soraiból.) Majd válaszol az árnyékminiszter.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage