RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Szerintem abban megállapodhatunk, hogy Magyarországon bárki, aki él a törvényes sztrájkjogával, aki él a törvények biztosította demonstrációs lehetőségével, senkit semmilyen hátrány emiatt nem ért. Nem volt ez mindig így Magyarországon. Emlékszünk 2006-ra, de most nem így történik. Most bárki sztrájkolhat. Az előző felszólalásomban elmondtam ennek a törvényi feltételeit.

Emlékezhetünk erre, hogy a korábbi szabályozás mi volt. Benyújtották a sztrájkolással kapcsolatos irományokat, az igényt, hosszú tárgyalás következett, majd bírósági döntés, és eltelt körülbelül fél év a sztrájk meghirdetése és megtartása között. Most ez lerövidült öt napra. Nem fél évig kell várni, hanem öt napig. Az öt nap szerintem gyorsabb, mint a fél év. Szerintem ez egy tervezhetőbb módja a törvényes munkabeszüntetésnek, hogyha öt nappal korábban kell ezt megtenni. Világosak, objektívak a követelmények, mert lehet, hogy amit fél évvel korábban mondtak, ahhoz képest fél évvel később valami más az, ami a követeléseiknek, mondjuk, az első része lenne. Nyilvánvalóan a béremelés mindig az egyik legfontosabb követelés.

Ezt szögezzük le, hogy törvényes módon a sztrájk gyakorlása, törvényes módon a gyülekezés, a demonstráció mindenkinek adott, és emiatt senkit semmilyen hátrány nem ért az elmúlt hónapokban, és ezt nyilván a későbbiekben is megteheti.

Ami pedig Gloviczki urat illeti, szerintem ön is ismeri, én is jól ismerem, sokszor beszéltünk vele, miután ő oktatási helyettes államtitkár volt, utána az Oktatási Hivatalt vezette, most pedig a Belügyminisztérium legfontosabb oktatási szervének, a Tudományos Tanács Oktatási Tagozatának a vezetője, mind a mai napig is folytatja a kormányzat körében a tevékenységét, emellett Vácon is egy fontos rektori tisztséget visel az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán, de a kormányzatnak is ugyanúgy segíti a munkáját, mint ahogy 2010-2012 között tette. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage