DR. NAVRACSICS TIBOR területfejlesztési miniszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Mi a béke pártján állunk, ez teljesen egyértelmű. Erőnkhöz mérten segítjük Ukrajnát. Több mint egymillió ukrán menekült lépte át már az ukrán-magyar határt, ami azt jelenti, hogy egy főre kivetítve, a magyar népességhez viszonyítva mi vagyunk azon kevés európai országok egyike, amely jelentősen, erején felül segít az ukrán menekülteknek.

(16.40)

De nemcsak itt, Magyarországon segítünk nekik, hanem Ukrajnában is. Újraépítünk, újjáépítünk iskolákat, ahol az már lehetséges, segítünk az ukrán népnek újrakezdeni az életet akár itt, Magyarországon azzal, hogy lakóhelyet, munkahelyet biztosítunk nekik, akár Ukrajnában azzal, hogy segítünk humanitárius segítséggel, az infrastruktúra újjáépítésével. Nem kérdéses számunkra, hogy a béke és Ukrajna támogatása egymással összeférő dolog.

Ugyanakkor valóban, részben az energiahelyzet miatt, a kiszolgáltatottságunk miatt kapcsolatot tartunk Oroszországgal. Nem vagyunk egyetlenek. Macron francia elnökkel szemben például nem ön, de mások éppen azt a kritikát fogalmazzák meg, hogy szinte hetente beszél Vlagyimir Putyinnal, és próbálja megtalálni a megoldást. Mi nem ezt a megoldást választjuk. Mi azt a megoldást választjuk, hogy Ukrajnát támogatjuk, segítjük, és közben, ami a kiszolgáltatottságunkat illeti, azt megpróbáljuk enyhíteni jó megállapodások elérésével. Köszönöm szépen a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage