SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Először is hadd kezdjem azzal, hogy köszöntöm a Tanítanék Mozgalom itt megjelent aktivistáit. Sajnos, nem véletlenül vannak jelen most a Ház falai között.

(16.50)

Miniszter úr, az ön volt minisztertársa, Palkovics László 2016-ban azt mondta, hogy egy-két éven belül a pedagógus-átlagbér eléri a diplomásátlagbér 80 százalékát. Na most, először is azt szeretném megkérdezni, hogy egy pedagógus miért csak a 80 százalékát éri egyébként a többi diplomás dolgozónak, tehát már itt botrányos és aljas az önök ígérete, de ráadásul ez akkor volt, ugye, ’16-17-ben, amikor még egyáltalán nem volt az uniós pénzhez kötve a pedagógusbér-emelés, ehhez képest semmit nem csináltak ezen a téren. Most, ugye, azt mondják, hogy majd 5 százalékos, 10 százalékos, meg akkor majd 9 meg izé, meg ebből összejön, miközben pontosan lehet tudni azt, hogy már most meg lehetne emelni 50 százalékkal azonnal a pedagógusok bérét, mert 286 milliárd forintból ez kigazdálkodható.

Onnan tudjuk ezt, hogy a Párbeszéd benyújtotta, és most újra benyújtotta  mert leszavazták már egyszer  azt, hogy tessék január 1-jétől azonnal megemelni a pedagógusok bérét. Tudják, hogy honnan vettük el? A Paks II. eddig nem létező beruházásban bőven benne van 286 milliárd forint, ahol még egyébként egy kapavágás nem történt ebben az ügyben. (Rétvári Bence: Energiaválságban a legokosabb dolog, ne legyen atomerőmű! Nagyon okos!) És azt gondolom, hogy ha 300 milliárd forint van Vodafone-csomagra, akkor biztosan van a pedagógusok béremelésére is (Közbeszólás az ellenzék soraiból.) 286 milliárd forint, tehát önök hazudnak.

Szeretném megkérdezni a miniszter urat, hogy mikor emelik meg tisztességgel végre a pedagógusok bérét. Nézzen ide, miniszter úr, mert nem fogja látni ezt a jó kis ábrát, amit hoztam. (Felemel egy iratot.) A pedagógusok bére a diplomásfizetések arányában, OECD-adat, ez…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage