SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Magyar Állandó Értekezlet novemberi ülésén a miniszterelnök úr kijelentette, hogy Magyarország nem fogja elfogadni az európai uniós tagállamok közös hitelfelvételét Ukrajna megsegítése céljából, indoklása szerint nem hajlandó arra, hogy Ukrajna érdekeit Magyarország érdekei elé helyezze. Ezzel egyet is értenénk, de mégis úgy tűnik, hogy a miniszterelnök úr szerint az már nem sértené a magyar érdekeket, ha Ukrajna működéséhez ugyanúgy támogatást nyújtanánk, csak kétoldalú megállapodás keretében, bár azt elismerte, hogy ez az összeg hiányozna a magyar költségvetésből.

(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Ukrajna megsegítéséhez bármelyik formában Magyarországnak GDP-arányosan 187 millió euróval kellene hozzájárulni, ami a jelenlegi árfolyamon körülbelül évi 77 milliárd forint kiesést jelentene a nemzeti költségvetésből a megélhetési válság kellős közepén.

A Mi Hazánk Mozgalom nem támogatja sem Magyarország, sem az Európai Unió eladósodását, azt pedig főleg nem, hogy mi fizessük a kamatokat egy olyan hitel után, amelyből az évtizedek óta soviniszta és magyarellenes politikát folytató Ukrajnát segítenénk. Kétoldalú megállapodás formájában sem tudjuk elfogadni azt, hogy a magyar adófizetők pénzén évente 70 milliárd forint körüli közpénzt fordítsanak a világ egyik legkorruptabb országának a működtetésére, miközben itthon romokban az oktatásügy, az egészségügy, alacsonyak a bérek, a nyugdíjak, vállalkozások mennek csődbe, egekben az árak, az infláció és a rezsiköltségek, továbbá a külhoni magyar intézmények fenntartására sem jut elegendő pénz.

A határon túli magyarság megsegítésére például a Bethlen Gábor Alap pályázati forrásai 2021-ben az előző évhez képest több mint a felével, 79 milliárd forinttal csökkentek, ami évente nagyságrendileg akkora kiesést jelent, mint az Ukrajna megsegítésére szánt összeg.

(17.00)

Kérem miniszter úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy az Ukrajna támogatására szánt pénzt miért nem a magyar családok, vállalkozások megsegítésére és a külhoni magyar, köztük a kárpátaljai civil szervezetek fenntartására fordítják. Köszönöm szépen. (Dócs Dávid tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage