DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Nem tudom, hogy a mulatás az milyen prejudikáció volt. Én úgy gondolom, hogy 3 milliárd forintot elmulattak, ez látható volt a választási kampányban, már csak azért is, mert igen sikertelen mulatság volt, de nagyon drága mulatság volt ez mindannyiunk számára.

(17.30)

Azt egyébként a rendszerváltás óta eddig minden párt betartotta, hogy nem fogadott el külföldről támogatást. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokban: Kivéve Fidesz!) Nemcsak azért, mert a törvény kimondja, hanem azért, mert ez a magyar demokrácia egyik fő kérdése volt, hogy nem hagyják magukat a pártok külföldről befolyásolni.

Egyébként nemcsak Magyarországon kérdés ez, tisztelt képviselő úr, hanem az Európai Parlament is 2019-ben állásfoglalást fogadott el a választások külföldi befolyásolása ellen. Persze, ők nem a dollárbaloldalra gondoltak, de ettől függetlenül az elvvel egyetérthetünk, az Európai Parlamentnek is szemet szúrt, hogy vannak olyan országok, vannak olyan tagállamok, ahol külföldről, külföldi pénzekkel befolyásolják a választásokat. Sőt, ezen túl még az Amerikai Egyesült Államokban is Biden elnök veszélyhelyzetet hirdetett a külföldi befolyásolással szemben.

Ezek a példák azt mutatják, hogy minden demokráciában kulcskérdés az, hogy külföldi eszközökkel, kampányeszközökkel, pénzekkel ne lehessen befolyásolni egy választást.

Ami pedig a dolog jogi részét illeti, arról valóban majd később fogjuk megtudni, hogy mi történt, és kinek a felelőssége mondható ki. Ezekben az ügyekben több vizsgálat is folyik a nyomozó hatóságok részéről, meglátjuk, hogy mi fog történni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage